Evropski denar za Life Kočevsko bo!

30.4.2014 | 14:20

Črni močeril, foto: V. Kukman, arhiv Dl

Črni močeril, foto: V. Kukman, arhiv Dl

Bruselj - Evropska komisija je danes odobrila financiranje 225 novih projektov v okviru sklada EU za okolje Life+. Med izbranimi projekti so tudi trije iz Slovenije, ki so jih pripravili Gozdarski inštitut Slovenije, Občina Kočevje in Zavod za gozdove Slovenije.

Izbrani projekti obsegajo dejavnosti na področju ohranjanja narave, podnebnih sprememb in okoljske politike ter informacijske in komunikacijske dejavnosti v zvezi z okoljskimi vprašanji v EU, so sporočili iz Bruslja.

Skupni znesek naložb v projekte znaša približno 589,3 milijona evrov, od katerih bo EU zagotovila 282,6 milijona evrov.

Projekt Life Kočevsko si bo prizadeval za ponovno vzpostavitev ugodnega ohranitvenega stanja petih ciljnih vrst ptic (divjega petelina, gozdnega jereba, belohrbtega detla, triprstega detla in orla belorepca), ene prednostne vrste v interesu EU (človeške ribice) ter prednostnega podzemnega habitata - jam, ki niso dostopne javnosti. Projekt naj bi z obravnavanjem glavnih vzrokov za njihov upad izboljšal sedanje upravljanje območij Natura 2000 na Kočevskem.

Glavni cilj projekta Lifegenmon Gozdarskega inštituta Slovenije je razviti sistem genetskega spremljanja gozdov, ki bo služil kot sistem zgodnjega opozarjanja za pomoč pri ocenjevanju odziva vrst na okoljske spremembe na dolgi rok.

V projektu Life Dinalp Bear, ki ga je pripravil Zavod za gozdove Slovenije, si želijo vzpostaviti bolj strateški teritorialni pristop k ohranjanju, upravljanju in spremljanju populacij rjavega medveda v Sloveniji. Med drugimi pomembnimi cilji projekta sta zmanjšanje števila konfliktov med ljudmi in medvedi ter spodbujanje njihovega boljšega sobivanja. Končni cilj je spodbuditi naravno širjenje rjavih medvedov iz Dinarskega gorstva v Alpe.

STA

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava