FOTO: Dan zmage v Žužemberku

10.5.2014 | 13:40

FOTO: Dan zmage v Žužemberku

Na dan zmage nad nacizmom 9. maja je v občini Žužemberk pri spomeniku na Cviblju potekala krajša slovesnost, na kateri je poleg župana in občinskih uradnikov sodeloval tudi ruski vojaški ataše v Sloveniji, kapetan bojne ladje, Mikhalin Glagazin. Vence na največji partizanski grobnici v Sloveniji, kjer ležijo posmrtni ostanki padlih borcev za svobodo raznih narodnosti, so poleg atašeja položili tudi predstavniki delegacije Združenja borcev za vrednote NOB iz Novega mesta.

Po pozdravnem govoru žužemberškega župana Franca Škufce je sledil kratek kulturni program, v katerem so sodelovale pevke iz Žužemberka ter recitatorki Mihaela Ožbalt in Jana Špiletič. Član predsedstva ZZB za vrednote NOB Milan Gorjanc in predsednik občinske borčevske organizacije Polde Suhorepec sta s krajšim govorom predstavila čas in dogajanje druge svetovne vojne.

Gostielji ter ruski vojaški atašej so si izmenjali priložnostna darila ter poziv vsem, da se pomen osvobodilnega boja proti nasilju nacistov, fašistov in domačih okupatorjevih sodelavcev ne sme nikoli pozabiti.

Ja. G.; M. K.

Galerija

Komentarji (9)

11.5.2014Ocenisvoboda narodu 
A je bilo to samo v zaprtem krogu. Nikjer ni bilo nobenega obvestila. Škoda. lahko bi prišlo več ljudi. Zmaga nad fašizmom je le zmaga in ni kar nekaj. Smrt fašizmu - svoboda narodu.
11.5.2014OceniJakob Gale 
Nisem prepričan, vendar mislim, da je bil plakat na panoju v parku pred občino. Če ga ni nekdo hitro snel in uporabil za kaj drugega.
11.5.2014Oceniask 
Dobili pa smo druo še večje zlo komunizem.Za celih 45 let.
12.5.2014OceniJakob Gale 
ask - ali manj opojnih sredstev, ali pa nazaj v šolo - vaš komentar verjetno razumete samo vi.
12.5.2014OceniJan 
Škoda da se je NOB lotil komunizma in kvave revolucije. S tem so si pokvarili ves kapital, ki so ga dobili z branjenjem države. Po vojni pa vemo kako je bilo. Naprimer Avstrija je bila po koncu vojne gospodarsko na slabšem od nas. Pa poglejte kako nas je prehitela. Povojno jugoslovansko obdobje je bilo res brca v temo. Posledice čutimo pa še danes.
12.5.2014Ocenistane 
jan- Slovenija je v 80. letih Avstrijo gospodarsko že dohitela, potem je pa prišla osamosvojitev, do besede so prišle budale tvojega kova in smo kjer smo.
12.5.2014OceniJan 
Tako seveda. Še malo osebno žali, pa vleci podatke samo za obdobja, katera ti ustrezajo. Tipično za ljudi tvojega kova.
12.5.2014OceniJan 
Na, tukaj imaš še članek, ki je povsem apolitičen, da ne boš spet koga z budalami žalil, ko argumentov zmanjka. http://www.siol.net/novice/svet/2013/07/zakaj_je_avstrija_bogatejsa_od_slovenije.aspx
12.5.2014OceniJakob Gale 
Lahko bi se v nedogled prerekali, zakaj smo zaostali za severnimi sosedi, pa nikoli ne bi našli skupnega jezika. Če ste dobro prebrali članek, pri naših severnih sosedih vlada velika rdeče-črna koalicija! Žal bi se pri nas to zgodilo samo v pravljici, ker ne moremo mimo osebnih zamer in zmerjanja z rdečimi in črnimi (oz.belimi). Če bomo tako nadaljevali, bomo kmalu celo za najmanj razvitimi v svetu.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava