dolenjska

Občina predlaga ukinitev URS

16.5.2014 | 15:10 | B. B.

Gregor Macedoni in v.d. direktorja URS Janez Usenik. (Foto: B. B., arhiv DL)

Gregor Macedoni in v.d. direktorja URS Janez Usenik. (Foto: B. B., arhiv DL)

Novo mesto - Na dnevnem redu seje občinskega sveta, ki je sklicana za 29. maj, je tudi predlog odloka o ukinitvi javnega zavoda Univerzitetno in raziskovalno središče Novo mesto (URS). Kot je zapisano v obrazložitvi predloga, ki so ga pripravili na uradu za šolstvo, šport in mladino, naloge, zaradi katerih je bil URS ustanovljen, niso več potrebne oz. jih zavod ne izvaja več v tolikšnem obsegu, zato tudi obstoj zavoda ni več potreben.

V predlogu je še zapisano, da bi se vse nadaljnje naloge oblikovanja Univerze Novo mesto prenesle na službe občinske uprave, pri čemer bi eno osebo, "ki bi nadaljevala z delom na tem področju ter sodelovala s Senatom konzorcija UNM" z URS-a prezaposlili na občino.

Za komentar ukinitve URS smo zaprosili predsednika sveta zavoda Gregorja Macedonija, ki je, kot pravi, za to namero izvedel šele ob javni objavi gradiva za sejo občinskega sveta.

"Že sam način predloga za ukinitev kaže nivo dialoga in način vodenja mestne občine Novo mesto. V zgodbo o ustanavljanju univerze je vključenih veliko ljudi, med njimi veliko, tudi kot sam, na prostovoljni način. Predlog za ukinitev zavoda vsebuje veliko mero nepoznavanja dosedanjega dela in dosežkov pri razvoju in gradnji visokega šolstva v Novem mestu. Nekateri bi radi dosedanje dosežke prikazali kot neuspeh, ob tem pa pozabljajo, da je ravno Novo mesto objektivno največ naredilo in ima največ za pokazat med vsemi regionalnimi središči, ki si prizadevajo za status sedeža univerze. Kranj, Celje in ostali imajo vsaj pol slabše izhodišče kot Novo mesto in to po videnem nekatere v Novem mestu moti," pravi Macedoni.

"Na žalost, morda pa ne naključno, se proces ukinjanja začenja ravno v mesecu, ko naj bi URS oddal vlogo za ustanovitev Univerze v Novem mestu na nacionalno agencijo za kakovost v visokem šolstvu (NAKVIS). Še posebej ponižujoč in nepoznavalski pa je predlog, da se naloge projekta ustanavljanja Univerze v Novem mestu prenesejo na enega od oddelkov mestne občine. Župan Alojzij Muhič in občinska uprava, ki kar po tekočem traku zapravljajo in izpuščajo razvojne priložnosti sofinanciranja z državnimi in EU sredstvi, naj bi koordinirala in zagotavljala uspešno ustanavljanje univerze v Novem mestu? Zadnja dva dneva sem prejel kar nekaj klicev posameznikov, ki po seznanitvi s predlogom za ukinitev URS, trdijo, da vidijo rešitev samo še z izselitvijo iz Novega mesta. Sam bom skušal v sodelovanju s širšo zasedbo zagovornikov novomeške univerze argumentirano pripraviti odgovore na nesmiseln predlog in verjamem, da kot tak ne more prepričati večine članov občinskega sveta. Morda pa bo že sam župan ugotovil, da je naredil napako in predlog umaknil. Hiter umik bi bil v danih razmerah še najmanj škodljiva odločitev," je še povedal Macedoni.

‹ nazaj

Komentarji (7)

16.5.2014Ocenidolenc 
Spoštovani ddr. Usenik, menda veste, da vsaka "vas" pa le ne more imeti univerze. Če bi RS imela v vseh središčih visokošolske ustanove bi nas moralo biti nekaj M več. Morda bi potem res imeli tudi v NM srečo.
16.5.2014Ocenistrojnik 
vse kar se producira družboslovnega visokega kadra v novem mestu je jalovo delo kot bi v gospodarstvu delal izdelke na zalogo in jih na koncu dal v skladišče. Če katero univerzo v NM so to naravoslovne vede in ne to družboslovno prodajanje megele pa kako vas ni sram ko pridejo mladi ljudje s popolnoma opranimi teoretično neuporabnimi znanji na trg.
17.5.2014OceniPotrebujemo 
Al ste hecni. URS pa ja nujno potrebujemo, saj se ukvarja z izjemno pomembnimi raziskavami, brez katerih bi Sloveniji trda predla. Pred kratkim so za piškavih 600000€ naredili projekt "Ustvarjanje podpornega okolja za izboljšanje delovnih procesov in razmer na področju varovanja zdravja v gradbeništvu". Ker vsi vemo, da je zadnja leta v Sloveniji gradbeništvo pravi hit in da le zdravi gradbinci kvalitetno delajo, si ne moremo privoščiti, da občina enostransko ukine tako nujne in poceni raziskave. LOL.
17.5.2014OceniNovomeščanka 
Članek v današnjem časniku DELO "Dotik neba na koprski način" me je vzpodbudil, da sem naredila primerjavo med županom Kopra in Novega mesta. Oba sta dva mandata na oblasti. Koprski župan je v tem času povsem spremenil Koper in vizionarsko načrtuje svoje mesto. Naš župan pa je v tem času dopustil propadanje mestnega jedra, ki je celo tako zanemarjeno, da mu ni primere v Sloveniji, ni izvedel niti metra novih peš poti in kolesarskih poti, nimamo nobenega mestnega parka.....obnove vodovodov in kanalizacije se izvajajo po polžje, ceste pa ob vseh vlaganjih še naprej propadajo. Od obljubljenih 186 mio vlaganj v investicije in tri športne dvorane v tem mandatu tako ni nič. Imamo pa polno izgubljenih priložnosti in mestnih sramot ter občinsko upravo z županom in dvema podžupanoma, podžupanjo, ki se samo izgovarjajo, zakaj se kaj ne da. Občani pa že dolgo samo nemočno opazujemo koliko svetlobnih let je učinkovitost občinske uprave za potrebami občanov. V mestu imamo dve vrhunski svetovni firmi, občinskega vodstva pa ni nič sram za stanje v mestu. Ljubljančani so ponosni na svoje mesto. Kaj pa mi? Ali smo res tam, da nekateri razmišljajo, da bi se izselili iz mesta? Zato me ne čudi, da župan brez dialoga s strokovno javnostjo in vodstvom URS-a, predlaga ukinitev te ustanove.
17.5.2014Ocenire:novomeščanka 
povzeli ste vse, bravo. vsi grejejo stolčke in cuzajo dnar zase, upajmo da bo jeseni drugače.
18.5.2014Ocenidolenc 
Ko se piše in govori o študijah in uporabnosti teh, lahko iz prakse povem, da je uporabnih le cca do 10%. Zakaj, ker so najpogosteje narejene po meri naročnika in brez napora izdelovalcev. Največ je opisovanja že znanega, res pa je, da nam v praksi ne gre, tudi uporaba koristnega. Če bi v raziskovanje vključeno tudi inovatorstvo bi bil rezultati daleč boljši. So se in se še financirajo zadeve, ki so sme sebi namen, primer mg. naloga Alenke, ekonomija na Brdu, takih primerov je ogromno, npr. študije prometa...Zato ukinitev JZ ni nič posebnega, tako so storili tudi v Krškem z Valvazorjevim centrom. G. Usenik ve zakaj.
18.5.2014Oceninovomeščan 
novomeščanka, joj kako se z vami strinjam. Res je , da je Novo mesto zgodba o neuspehu in slabega načrtovanja, pravzaprav ga tako ni. Imamo nekaj strokovnjakov, ki bi morali imeti ideje in vizijo mesta, zato namreč dobivajo mesečno plačo (Redno), pa so vsi pri tleh in v travi oz. grmovju ( vsi so namreč krajinski arhitekti in geodeti) pa jim kaj težko pade kakšna bogokletna ideja o povezovanju z vsemogočnim , tako kot Popoviču. ali pa Jankoviču ali pa še kakšnemu županu , recimo Pukšiču. Je pa univerza v Novem mestu potrebna in nujna, ker mesto potrebuje meščane in ljudi, ki bodo širili velecenjeno znanje, pridobljeno le tukaj in edino to zmamje bo izhajalo iz okolja, katerega se želi spremeniti. Razdalje do centrov znanja in uspeha so dokaj majhne, tako da se bi uporabniki tega načina šolanja vozili naslednjih sto let in bi lahko država tako in tako plačala stroške prevozov in še celo malic, namesto dragih objektov in še dražjih šolnikov. Odprimo nova delovna mesta in funkcionalno izobražujmo kader , pa se bo v mestu tudi kaj spremenilo, predvsem pa se naj umaknejo vsi tisti ,ki zadnja leta nasprotujejo razvoju, napredku, ker mislijo da je življenje toga zgodba, kot je tog njihov razum.Se pa v zadnjem času res sprehajamo po poteh mesta in se temu primerno kitimo z razumom urbanega okolja. Preprosta " podgurska". Jebeš sprehode, če nimam dela, če so otroci lačni. AJA nismo meščani in šolani Beda

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava