dolenjska

Brusniška hurstavka je uradno priznana sorta

16.7.2014 | 13:55 | B. B.

Brusniška hrustavka (Foto: Zavod za turizem Novo mesto)

Brusniška hrustavka (Foto: Zavod za turizem Novo mesto)

Ljubljana, Brusnice - Urad za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je v začetku julija izdal odločbo, s katero je češnjo, ki jo v naših krajih poznamo pod imenom brusniška hrustavka, tudi uradno uvrstil na sortno listino Slovenije.

Pobudo za vpis sorte z imenom brusniška hrustavka je na urad poslal Zavod za turizem Novo mesto, uradna vzdrževalca sorte pa sta Grm Novo mesto, Center biotehnike in turizma ter drevesničar Jože Bardo z Malega Kala (pri Mirni Peči).

"Značilno za to sorto, ki ima v brusniški dolini domovinsko pravico, staro več kot dvesto let, je, da tudi v vremensko najbolj neugodnih letih ne zataji. In, kar je dandanašnji zelo pomembno, to je sorta, ki ne potrebuje škropljenja. Pomeni, da je pravzaprav eko češnja," poudarjajo v Zavodu za turizem.

"S to zaščito brusniške hrustavke smo vzpostavili temelj za nadaljnjo turistično promocijo te naravne dediščine, ki jo je že pred drugo svetovno vojno začel brusniški učitelj Martin Marinč in nadaljevali prizadevni brusniški pridelovalci z vsakoletno češnjevo razstavo," dodajajo v zavodu, ki je v sodelovanju z Dolenjskim muzejem v okviru projekta leader v stari brusniški cerkvi postavil stalno razstavo Arheološka preteklost območja Brusniške hrustavke, posnel dva filma, izdal turistično karto Po poti Brusniške hrustavke in izvedel še nekaj drugih aktivnosti.

‹ nazaj

Komentarji (1)

16.7.2014 1 (1) (0)OceniKobe 
Bravo Brusničani. Čestitke in zahvala vsem, ki so pomagali pri tem projektu. In dober tek! Ps Moderator. Mislim, da se drevesničar piše g. Barbo.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava