Ne brez avtomobila, ampak dan s kolesom

22.9.2014 | 13:00

Šolske ekipe biciklomehanikov so se pomerile v obnovi starih koles. (Foto: I. Vidmar)

Šolske ekipe biciklomehanikov so se pomerile v obnovi starih koles. (Foto: I. Vidmar)

Dekletom so se dopadli policisti. (Foto: I. Vidmar)

Dekletom so se dopadli policisti. (Foto: I. Vidmar)

Slovenska vojska je otroke navduševala s sredstvi za ubijanje. (Foto: I. Vidmar)

Slovenska vojska je otroke navduševala s sredstvi za ubijanje. (Foto: I. Vidmar)

Novo mesto - Osrednja prireditev v tednu mobilnosti je tudi v Novem mestu današnji tradicionalni Dan brez avtomobila, ko so se na za avtomobilski promet zaprtem Glavnem trgu zbrali novomeški šolarji, ki so se pomerili v obnavljanju starih koles, se preizkusili na kolesarskem poligonu in sodelovali v spretnostnih in ustvarjalnih delavnicah, predstavili pa so se jim tudi policisti, gasilci, reševalci, vojaki in plesalci Plesnega studia Novo mesto, prireditev pa je žal precej pokvaril dež.

Tekmovanje biciklomehanikov

V bistvu se je novomeški del evropskega tedna mobilnosti začel že pred časom z zbiranjem starih koles. Zbrana kolesa so uporabili na današnji prireditvi. Medtem ko so se, kot rečeno, dopoldne v prenovi koles merile šolske posadke, bodo svoje biciklomehanično znanje pokazali odrasli. Obnovljena kolesa bodo podarili Društvu za razvijanje prostovoljnega dela, to pa jih bo potem razdelilo tistim, ki jih potrebujejo in si jih ne morejo privoščiti.

V popoldanskem delu se bo na Glavnem trgu poleg tega na bazarju predstavilo blizu sedemdeset društev in zasebnih zavodov s področja kulture, socialne dejavnosti, mladine, športa, turizma in kulturne dediščine.

Kolesarski sprehod z Novomeško kolesarsko mrežo

V okviru popoldanskega dela programa dneva brez avtomobila bo Novomeška kolesarska mreža ob 17. uri pripravila kolesarski sprehod po mestnih ulicah in bližnji okolici mesta, namenjen pa je vsem, ki uporabljajo kolo kot prevozno sredstvo, tudi otrokom in staršem z otroki na otroškem sedežu. Kolesarjenje bo trajalo dobre pol ure, med njim pa bodo udeleženci spoznali tako dobre rešitve kolesarske infrastrukture v mestu kot tudi črne točke, na katere mora biti kolesar še posebej pozoren, poleg tega pa tudi nekatere poti, kjer se kolesarju ni treba bati, da bi ga ogrozil avtomobilski promet. Del kolesarskega sprehoda Novomeške kolesarske mreže bo tudi ogled velodroma in treninga mladih kolesarjev na njem.

Dan brez avtomobila bodo zaključili s koncertom skupine Kok band.

I. V.

Galerija

Komentarji (3)

22.9.2014Ocenipodgurc 
Vse pohvale za tak dogodek. A ostaja grenak priokus, ki se ponavlja vsako leto! Jutranja konica! Delovni ljudje morajo v službo! A Glavni trg je zaprt in potem je dan nemobilnosti! Ali se res ne da spustit ljudi v jutranji konici skozi glavni trg, in ga zapret ob 8 uri? Ali imamo res tako nesposobne ljudi? Žal ta del pokvari vse lepo, za kar se potrudijo vsi, ki potem naredijo ta res lep dogodek! V razmislek odgovornim!
23.9.2014OceniPeter-2 
Večje bedarije, kot jo delajo organizatorji ob Dnevu brez avtomobila si skoraj ni mogoče zamisliti. Glavni trg v NM, po katerem poskakuje nekaj mularije iz nižjih razredov OŠ zaprt, vse vpadnice v mesto pa zabasane z avtomobili!
23.9.2014OceniJosko 
Spoštovani Peter Potemtakem je bil namen dosežen, škoda le, da ste povsem zgrešili bistvo dogodka. Medtem ko ste čakali v koloni, ste imeli dovolj časa za razmislek, da v življenju niso samo individualne udobnosti. Za prihodnje leto vam predlagam, da izberete drug način prevoza ali pa dopust.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava