Marimba, barve, beseda, tolkala in Petra Bartol

22.10.2014 | 12:20

Petra Bartol (Foto: I. Vidmar)

Novo mesto - Redki so koncerti, ko se poslušalstvu na celovečernem koncertu predstavi tolkalec z gosti tolkalci, če pa k temu dodamo še neposredno povezavo z likovno in besedno umetnostjo, je to svojevrsten unikum. Nedeljski koncert Petre Bartol, glasbene pedagoginje in članice tolkalne sekcije Pihalnega orkestra Krka v Kulturnem centru Janeza Trdine, je bil zato svojevrstno doživetje, ki ga je bilo škoda zamuditi.

Marimbistka Petra Bartol, trikratna dobitnica Prešernove nagrade Akademije za glasbo, je tolkalka in timpanistka v Pihalnem orkestru Krka, ki je njen tokratni koncert tudi organiziral, učiteljica tolkal na Glasbeni šoli Ribnica in asistentka za tolkala na Akademiji za glasbo. Redno sodeluje z orkestrom Slovenske filharmonije, simfoničnim orkestrom RTV Slovenija in SNG Opera in balet Ljubljana.

Slišati barve je tako rekoč multimedijska predstava, je neposredna povezava med sliko, besedo in skladbo. Skladbe Keika Abeja, Andrewa Bealla, Akire Yuyme, Marka Forda, Anžeta Rozmana in Igorja Lešnika je Petra povezala s slikami Katje Pori, Zale Pori, Nine Pečar, Milana Ketiša, Eve Mlinar, Maše Gala in Mateja Tomažina ter besedili Tomaža Letnarja, ki mu je svoj glas posodil Primož Ekart.

Slikarji so vnaprej dobili eno od skladb s Petrinega repertoarja in skušali občutja ob poslušanju preliti na platno. S skladbami povezane slike so po koncertu šle tudi na dobrodelno dražbo.

Kot gostje so s Petro Bartol nastopili študentje Akademije za glasbo v Ljubljani Larisa Marjanovič, Dunja Tinauer, Gregor Plamberger, Žiga Petrič in Filip Korošec ter diplomirani tolkalci, učitelji na glasbenih šolah in gostujoči tolkalci v različnih orkestrih Katarina Kukovič, Janez Marin in Benjamin Kos. S svojo točko je navdušil tudi tolkalni trio MP3, ki ga poleg Petre Bartol sestavljata še Maja Povše in Matija Bartol.

I. V.

Galerija

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava