Novo mesto obiskali Rimljani

25.10.2014 | 13:00

Ddr. Verena Vidrih Perko (Foto: I. Vidmar)

Merkur s Ptuja (Foto: I. Vidmar)

"Uvoženo" posodje (Foto: I. Vidmar)

Novo mesto - Na Rimljane smo vajeni gledati predvsem z vidika za tisti čas visoke civilizacije, za prinašalce kultur in omike, razstava, ki od sinoči gostuje v Dolenjskem muzeju, pa na poskuša odpreti drugačen pogled nanje. V naših krajih so pred njihovim prihodom živeli neki drugi ljudje, ki so imeli svojo kulturo, svoj jezik, svoje običaje in svoj način življenja. Zanje so bili Rimljani okupatorji, ki so jih zasužnjili in uničevali njihovo kulturo, s sabo pa so prinesli izdelke, za katere bi danes rekli, da so uvoženi in dogajala se je neke vrste globalizacija, je ob odprtju poudarila avtorica razstave ddr. Verena Vidrih Perko.

Razstava V objemu Rimskega imperija - Od Emone do Karnija, od Celeje do Petovione, ki so jo letos junija postavili v Mestni hiši Gorenjskega muzeja, prikazuje predmete iz rimskega obdobja v štirih slovenskih mestih - Ljubljani, Kranju, Celju in Ptuju, od katerih tri še danes nosijo imena, ki so jih dobila pod Rimljani, pobuda za razstavo pa je nastala ob dvatisočletnici Emone.

"Za večino staroselskih skupnosti, ki so pred prodorom Rimljanov živele na naših tleh, ne vemo, katere jezike so govorile, saj niso znali pisati," poudarja Perkova in se ozre v današnji čas in opozori, da je zelo pomembno ohranjati jezike, kulturo in običaje majhnih narodov, ki se lahko hitro izgubijo in izginejo v morju globalizacije.

I. V.

Galerija

Komentiraj prispevek