kultura

Senovčane navdušil Gastarbeiter

12.11.2014 | 11:00 | Renata Žnidar, foto: ekipa Gastarbeiter

Foto: osebni arhiv gledališke skupine

Foto: osebni arhiv gledališke skupine

Senovo - Minuli konec tedna je bil v znamenju premiere in ponovitve gledališke predstave Gastarbeiter, ki je plod dela DKD Svoboda Senovo in mlade ekipe Little Rooster Productions, v sodelovanju z društvom Kamenček in ŠOU Ljubljana. Težko pričakovana premiera predstave je bila v soboto, njena ponovitev pa dan kasneje.

Predstava Gastarbeiter je tragedija, ki govori o usodi migrantskega delavca. Ta eno leto po koncu vojne zapusti domačo Bosno v iskanju boljšega zaslužka v Nemčiji, saj bi rad preskrbel punco Renato, ki čaka nanj doma. Vendar se ti romantični ideali razblinijo, ko se v Nemčiji zaplete z mafijo in trgovino z ljudmi. Predstava raziskuje vprašanje, ali lahko ljubezen premaga takšne ovire.

Scenarist in režiser gledališke igre je Rok Sanda, ki je marca napisal scenarij za kratki film Gastarbeiter na svoji univerzi – University of East Anglia v mestu Norwich v Veliki Britaniji. Poleti se je tako ideja prelevila v velik projekt in film so v domačem okolju tudi dejansko posneli. Ta je doživel svojo premiero septembra, deležen pa je bil zelo dobrega odziva. Rok se je med snemanjem filma odločil, da s kratkim filmom zgodbe še ni povsem zaključil, zato je pričel s pisanjem scenarija za gledališko igro z razširjeno zgodbo, ki pojasni vprašanja, ki jih film pušča odprta. Tako se je pričela zgodba o nastajanju predstave, ki se bo - vsaj po odzivih publike, ki je prišla na ogled krstne premiere- zasidrala v srca mnogih.

Senovčane navdušil Gastarbeiter

Gledališko ekipo sestavljajo: producent David Radej, vodja predstave Ria Sanda, pomočnica režiserja Nika Šušterič, svetovalec za igro Nik Škrlec, PR ekipa - Ria Sanda in Maja Pinterič, kostumografinji Radica Šoln in Beba Urbančič, maskerka in frizerka Tanja Tušek, svetlobni tehnik Anže Kump, multimedijski tehnik Klemen Štih, fotografa Benjamin Abram in Črt Lipej, snemalec Ignac Bakše, izdelovalca scene Nuša Vanič in Iztok Kolar ter grafični oblikovalec Matic Petrič. Tu pa je seveda še igralska zasedba, ki jo sestavljajo Sandi Lopatec, Barbra Petarka, Blaž Milar, Maja Pinterič, Goran Miljanović, Žiga Kump, Benjamin Abram, Nejc Jordan, Anja Krajnc, Lucija Golob, Ria Sanda, David Radej, Nina Mirt, Kaja Grozina in Mateja Gačnik.

Gastarbeiterji po uspešnih prvih predstavah, kot obljubljajo v sporočilu za javnost, ne bodo počivali, ampak bodo nadaljevali začeto, tako da se bodo predstavili še širši javnosti z raznimi gostovanji. Ciljali bodo tudi na mednarodne odre. In, kot pravi režiser Rok Sanda: ˝Ne smemo počivati zdaj, ko je predstava izdelana, zato že razmišljamo o novih projektih za naslednje leto. Vsekakor bomo posneli nov kratki film in ustvarili še kakšno gledališko predstavo.˝

‹ nazaj

Galerija (4)

AGASTERBAJTER 3
BGASTERBAJTER 4
GASTARBEITER
SENOVO GASTERBAJTER 2

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava