Še nikoli slišano - Sanja in Dobreč

28.12.2014 | 12:30

Tamburaški orkester Dobreč (Foto: I. Vidmar)

Sanja Romić Dražić

Gregor Zagorc

Novo mesto - Sinočnji koncert v dvorani Janeza Trdine v novomeškem kulturnem centru je bil zgodovinski. Kolikor je znano, se je prvič zgodilo, da se je tamburaški orkester z deli svetovnih mojstrov klasične glasbe združil z oboo, ki jo je v rokah držala v Novem mestu živeča novosadska oboistka Sanja Romić Dražić, članica beograjske filharmonije.

Belokranjski čoček klasično je bil naslov sinočnjega koncerta dragatuškega tamburaškega orkestra Dobreč, najboljše tovrstne zasedbe v državi. Ime je dobil po skladbi skladatelja in dirigenta Dobreča Gregorja Zagorca. Na koncertu so izvajali skladbe Johanna Pachelbela Kanon v D-duru za oboo in tamburaški orkester, Carla Philippa Emanuela Bacha Koncert za oboo in orkester v B-duru, Bele Bartoka Romunski ljudski plesi, Marka Tajčevića 7 balkanskih plesov in kot rečeno Gregorja Zagorca Belokranjski čoček. Vse skladbe je za oboo in tamburaški orkester priredil Gregor Zagorc.

Tamburaški orkester Dobreč sestavlja 22 mladih glasbenikov. Od ustanovitve KUD Dobreč leta 1997 je orkester vodil Anton Grahek, lani pa je vodenje orkestra prevzel Gregor Zagorc. Orkester, ki ima za sabo  že prek 500 nastopov v Sloveniji in tujini, se redno udeležuje tudi državnih in mednarodnih tekmovanj. Na srečanjih tamburašev in mandolinistov Slovenije je Dobreč v zadnjih osmih letih prejel osem zlatih priznanj in bili osemkrat zapored imenovani za najboljši tamburaški orkester v Sloveniji.

Gregor Zagorc je diplomirani skladatelj. Leta 2004 je zaključil Srednjo glasbeno šolo Stanislav Binički v Leskovcu v Srbiji ter šolanje nadaljeval na Akademiji za glasbo v Novem Sadu na oddelku za kompozicijo in dirigiranje. Med študijem se je dodatno izobraževal pri prof. Alexandru Mulenbachu (Mozarteum), Reinhardu Feblu (Mozarteum), Dejanu Despiću (Beograd) in Aleksandri Vrebalov (New York). Pod njegovim vodstvom se je tamburaški orkester Dobreč lani kot edini iz Slovenije udeležil 1. mednarodnega tekmovanja velikih tamburaških orkestrov v Rumi (Srbija), na katerem so prejeli zlato priznanje za osvojenih 95 točk in zasedli tretje mesto. Tudi na letošnjem 34. srečanju tamburašev in mandolinistov Slovenije je orkester prejel zlato priznanje s pohvalo za doseženih 97,33 točke ter osmo leto zapored postal najboljši tamburaški orkester v Sloveniji.

Belokranjski čoček je bil komponiran prav za omenjeni mednarodni festival v Rumi, na katerem je bil premierno izveden pod skladateljevo taktirko. Naslov skladbe razkriva ustvarjalnost skladatelja in tudi njegovo drznost, ker se je odločil za kombinacijo belokranjske ljudske umetnine in čočka, balkanskega ciganskega plesa, ki je značilen za orientalsko kulturo.

Sanja Romić Dražić je rojena v Novem Sadu, kjer je tudi začela svojo glasbeno pot. Študirala je na Akademiji Liszt Ferenc v Budimpešti, izpopolnjevala pa se je na Univerzi Mozarteum v Salzburgu. Med študijem je osvojila številne nagrade na tekmovanjih v Srbiji in na Madžarskem. Orkestrske izkušnje je pridobivala kot članica številnih mednarodnih orkestrov, kot so Salzburška komorna filharmonija, Nizozemski mladinski orkester, SNG Opera in balet Ljubljana, v katerem je igrala med letoma 2005 in 2009. Na svoji glasbeni poti je sodelovala z znanimi dirigenti, kot so Zubin Mehta, Daniel Raiskin, Noam Zur, Uroš Lajovic … Sanja Romić Dražić je organizirala tudi več seminarjev, med drugimi tudi na Kraljevi univerzi v Dublinu na Irskem, v Tivatu v Črni gori in drugje. Je ustanoviteljica Kulturnega društva Kvintart in pihalnega kvinteta Quintologia, ki oba delujeta v Novem mestu, v okviru društva in kvinteta pa ustvarja projekte za komorno in drugo glasbo. Danes je solo oboistka Beograjske filharmonije.

I. V.

Galerija

Komentarji (2)

28.12.2014 2   (2)   (0)   Ocenilaik 
Vse bolj drznih skladbe se lotevate, kar je zanimivo zaradi tega, ker s tem dokazujete, da tamburica lahko ruši stereotipe in postaja enakovreden in resen instrument, ki ni namenjen zgolj in le muziciranju na šolskih prireditvah. Občudujem vztrajnost povsod in tudi vas je za pohvalit, ki ne odnehate, čeprav je verjetno sodeč po slikah kar nekaj študentov, dijakov in morebiti že staršev in je potrebno sklepat kompromise zaradi prioritet. Upam, da boste še dolgo aktivni in čestitke k nastopu.
29.12.2014 2   (2)   (0)   OceniZarja 
Nekoliko drugačen koncert kot smo ga vajeni od vas..vendar je bilo zelo lepo..vse pohvale za ves trud in vztrajnost..

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava