kronika

Plut umora Jureta ne prizna

10.1.2015 | 07:45 | J. A.

Miran Plut je V priporu že od junija lani. (Foto: J. A.)

Miran Plut je V priporu že od junija lani. (Foto: J. A.)

Okrožni državni tožilec Bojan Avbar. (Foto: J. A.)

Okrožni državni tožilec Bojan Avbar. (Foto: J. A.)

Jureta so dve leti iskali tudi s pomočjo plakatov. (Foto: T. J. G., arhiv DL)

Jureta so dve leti iskali tudi s pomočjo plakatov. (Foto: T. J. G., arhiv DL)

Novo mesto - Včeraj je na zatožno klop novomeškega okrožnega sodišča sedel 24-letni Miran Plut z Jugorja, ki se je na predobravnalnem naroku zaradi umora 22-letnega Jureta Erjavca iz Sel pri Dolenjskih Toplicah izrekel za nedolžnega. Erjavec je 25. februarja 2012 umrl pod štirimi streli iz pištole, njegovo truplo pa so dve leti po umoru, ko je o usodnem dogodku spregovoril Tomaž Kristan, našli v vodnjaku ob zapuščeni zidanici pri Dolnjem Suhorju.

»Miran Plut je moril iz koristoljubnosti. 25. februarja je med Birčno vasjo in Velikim Podljubnom vzel življenje Juretu Erjavcu. Tja ga je zvabil iz brezobzirnega maščevanja, v hrbet ga je ustrelil štirikrat z razdalje enega do treh metrov. Za Erjavca sta bila usodna izstrelka, ki sta mu prestrelila trebušno aorto,« je med drugim v obtožnico zapisal okrožni državni tožilec Bojan Avbar, ki je pojasnil, da sta se Plut in Erjavec poznala, saj naj bi sodelovala pri trgovanju z drogami.

Po umoru je Plut truplo skupaj s Kristanom, ki je bil v času streljanja v avtomobilu, prepeljal na Dolnji Suhor, kjer sta ga vrgla v vodnjak pri zapuščeni zidanici, je še dejal tožilec in za obtoženca, ki je v priporu že od lanskega junija, predlagal 30 let zapora.

Plutov zagovornik Milan Vajda je izpostavil, da gre pravno in procesno za večplastno zadevo, ki jo je treba temeljito pretehtati. »Gre za odmeven primer, a je veliko dvomov, obdolženec krivde tudi ni priznal in se bo zagovarjal. V nadaljevanju bo pojasnil okoliščine, njegov zagovor bo osvetlil celoten historični dogodek in njegovo vlogo v njem,« pravi Vajda, ki je skupaj s Plutom predlagal izločitev nekaterih dokazov in sodnika Boštjana Koviča, ker se je že seznanil s procesnim gradivom, ki je po njegovi oceni pridobljeno na nedovoljen način.

Okrožni državni tožilec Avbar trdi: »Obtožnica temelji na čvrstih temeljih, vse dokaze smo prečesali, pregledali in ugotovili, da je krivda podana.«

‹ nazaj

Galerija (9)

plut001
plut004
Miran Plut
Zagovornik Milan Vajda
Državni tožilec Bojan Avbar
plut015
plut018
plut021
Jureta je bil pogrešan dve leti, iskali so ga tudi s plakati.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava