kultura

FOTO: Zlata Prešernova nagrajenka Margareta Marjetič

8.2.2015 | 10:25 | M. M., foto: občina Krško

Letošnji nagrajenci ob kulturnem prazniku občine Krško.

Letošnji nagrajenci ob kulturnem prazniku občine Krško.

Slavnostni govornik je bil Igor Teršar, direktor JSKD.

Slavnostni govornik je bil Igor Teršar, direktor JSKD.

V kulturnem programu je nastopil Orkester slovenske policije.

V kulturnem programu je nastopil Orkester slovenske policije.

Krško - Na včerajšnji osrednji slovesnosti v počastitev slovenskega kulturnega praznika v občini Krško so župan Miran Stanko, predsednica Zveze kulturnih društev občine Krško Mirjana Marinčič in vodja območne izpostave Javnega sklada za kulturne dejavnosti Sonja Levičar podelili 19 Prešernovih plaket in priznanj. Zlato plaketo je za svoje življenjsko delo dobila Margareta Marjetič, dolgoletna predsednica Kulturnega društva Svoboda Brestanica.

Iz krške občine so sporočili, da je na slovesnosti, ki so jo povezovali znameniti Krčani, glasbeno pa obogatil Orkester slovenske policije, slavnostni govornik Igor Teršar, direktor JSKD, poudaril, da je občina Krško prepoznavna v slovenskem kulturnem prostoru, ima uspehe in vizijo, saj je kultura tu doživela izjemen razvoj. „Želim, da bodo občani z enakim žarom, trudom in predanostjo nadaljevali tradicijo svojih predhodnikov in jo bodo enako dobro nadaljevali na odru in izven njega,“ je dejal Teršar. Župan Miran Stanko pa je poudaril pomen ljubiteljske kulture in bogatega ustvarjanja vseh ustvarjalcev v občini Krško in čestital nagrajencem za predano delo.

Margareta Marjetič: "Ljubiteljstvo je plemenit cvet"

Letošnja zlata Prešernova nagrajenka Margareta Marjetič iz KD Svoboda Brestanica že dolga leta vodi enega največjih in najstarejših kulturnih društev in tako že leta dokazuje, da s svojo dialoško naravo zna poiskati sinergije in združevati kreativne moči za skupno dobro, s svojim zgledom in nalezljivo dobrosrčnostjo pa skrbi, da društvo kljub svoji zavidljivi 70-letnici ostaja mlado v svojem duhu, so zapisali v obrazložitvi nagrade.

Zlata Prešernova plaketa je svojevrstna nagrada za njeno življenjsko delo in priznanje, da je z uresničevanjem svojih duhovnih aspiracij osmislila ne le svoje življenje, temveč življenje skupnosti, ki ji je nesebično in predano posvetila svoj čas. „Ljubiteljstvo je plemenit cvet, ki ga je potrebno nenehno negovati in skrbeti, da ne usahne. Zato vas pozivam, da pogledate vase, da najdete v sebi svoj dar in voljo, da ta dar pokažete drugim, ga razvijate in tako bogatite naše kulturno življenje“, je zlata nagrajenka nagovorila publiko in se ji v imenu vseh nagrajencev zahvalila za podporo in naklonjenost. „Ta je navdih za naše delo“, je še dodala.

Priznanje za dosežek leta je prejel član DKD Svoboda Senovo Rok Sanda, scenarist in režiser krstne izvedbe igre Gastarbeiter.

Srebrni Prešernovi plaketi sta dobili Irena Kozole, članica DKD Svoboda Senovo, in Blaž Sotošek, član KD Anton Aškerc Koprivnica. Bronaste plakete pa Jožica Mikek Veber iz Društva ljubiteljev fotografije Krško, Andreja Bračun in Irena Kožuh iz KD Svoboda Brestanica, Štefan Petrišič, Nina Petrovič in Simon Šoln iz DKD Svoboda Senovo, Janez Jože Olovec, Matija Gorenc in Manca Marinčič iz KD Leskovec pri Krškem ter Janko Bogolin, Rado Pribožič in Sandi Lekše iz KD Anton Aškerc Koprivnica.

Priznanja z zahvalo za omogočanje pogojev za delovanje ljubiteljske kulture so prejeli trije člani KD Anton Aškerc Koprivnica, Boštjan Gunčar, Jože Jankovič in Franci Tomažin.

Darilo Valvasorjevi knjižnici Krško ob 50-letnici

Krški župan je ob tej priložnosti direktorici Valvasorjeve knjižnice Krško Urški Lobnikar Paunovič ob jubileju knjižnice v trajno hrambo podelil faksimile prvega obsežnejšega pravnega akta v slovenskem jeziku, Gorske bukve z Rake, so še navedli v sporočilu za javnost.

‹ nazaj

Galerija (30)

kk-001
kk-002
kk-003
kk-004
kk-005
kk-006
kk-007
kk-008
kk-009
kk-010
kk-011
kk-012
kk-013
kk-014
kk-015
kk-016
kk-017
kk-018
kk-019
kk-020
kk-021
kk-022
kk-023
kk-024
kk-025
kk-026
kk-027
kk-028
kk-029
kk-030

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava