Kaj imajo skupnega Nemci, Belokranjci in Hrvati?

9.2.2015 | 09:10

Kaj imajo skupnega Nemci, Belokranjci in Hrvati?
Kaj imajo skupnega Nemci, Belokranjci in Hrvati?
Kaj imajo skupnega Nemci, Belokranjci in Hrvati?

Radovica - Društvo Krabat Radovica, ki je bilo ustanovljeno lansko jesen, je ob slovenskem kulturnem prazniku pripravilo v tukajšnji šoli Bistra buča predstavitev društva, ki se imenuje po Janku Šajatoviču-Krabatu. Krabat je bil doma z bližnjega Žumberka, prav v okolici Radovice pa je imel še leta 1610 vinograd. Za vojne zasluge je na ozemlju sedanje Nemčije dobil ozemlje, ki je dvakrat večje od Bele krajine in Dolenjske skupaj.

Ne le območje, ki je bilo nekdaj Šajatovičeva last, ampak še marsikaj drugega so v Nemčiji poimenovali po Krabatu. Prav regija Krabat z 1,1 milijona prebivalci pa velja danes za eno najhitreje razvijajočih se turističnih območij v EU. Ker imata nemška pokrajina Krabat in Bela krajina ter hrvaško območje onkraj Kolpe veliko skupnega, se je Monika Bračika iz Metlike, katere dekliški priimek je prav tako Šajatovič, v okviru Krabata odločila povezati Nemce, Slovence in Hrvate. Tako je v Radovici nastalo prvo slovensko društvo Krabat, ki ga vodi Jože Matekovič.

Bračikova je na včerajšnji prireditvi v pogovoru s Tonijem Gašperičem predstavila pester letošnji program, ki bo povezal Lužiške Srbe z nemškega Krabata, Belokranjce in Hrvate. Prvi so nedavno že obiskali Belo krajino in bili nad njo navdušeni. Odločili so se, da Mojci Kramarič iz Rosalnic podelijo plaketo za kakovost in negovanje tradicije, ki jo ima doslej v Nemčiji le 12 najbolj uspešnih. Na prireditvi so dogajanje popestrili Preloški muzikanti, ki so v manj kot štiriletnem delovanju prav v Radovici pripravili 200. nastop.

Besedilo in fotografije: M. Bezek-Jakše

Galerija

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava