dolenjska

Jože Podgoršek za varuha odnosov v prehranski verigi

24.2.2015 | 14:35 | STA, M. M.

Dr. Jože Podgoršek (Foto: B.D.G., arhiv DL)

Dr. Jože Podgoršek (Foto: B.D.G., arhiv DL)

Ljubljana, Novo mesto - Ministra za kmetijstvo in za gospodarski razvoj, Dejan Židan in Zdravko Počivalšek, kot kandidata za varuha odnosov v verigi preskrbe s hrano predlagata dr. Jožeta Podgorška, dekana Visoke šole za upravljanje podeželja Grm Novo mesto. Vlada bo o predlogu odločala v četrtek, varuh, ki bo spremljal ravnanja deležnikov v prehranski verigi, pa bo z delom začel 2. marca, je povedal Židan.

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je oktobra lani v uradnem listu objavilo javni poziv za prijave kandidatov za varuha odnosov v prehranski verigi. Židan je za predlog o imenovanju potreboval soglasje ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo Počivalška, varuha pa imenuje vlada, in sicer za obdobje petih let.

Kot je pojasnil Židan, se je na razpis prijavilo več kakovostnih kandidatov in kandidatk, na koncu pa je na predlog posebne komisije opravil razgovor z dvema kandidatoma, poleg Podgorška je bil to še Davorin Kračun, oba pa sta se izkazala kot zelo dobra.

Židan se je nato posvetoval s Počivalškom, včeraj pa so opravili še pogovor z deležniki v prehranski verigi, in sicer s predstavniki Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije, Sindikata kmetov Slovenije, Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije, Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij pri Gospodarski zbornici Slovenije, predstavniki zadružnega sistema in Trgovinske zbornice Slovenije.

Tudi oni so ocenili, da sta oba kandidata dobra, so pa nekateri bolj poudarjali pomen praktičnih izkušenj, drugi pa pomen akademskih in politično-diplomatskih. Praktične izkušnje, ki jih ima Podgoršek, so tehtnico nato prevesile v njegov prid, zato sta se ministra včeraj popoldne odločila, da kot kandidata za varuha predlagata njega.

Podgoršek predava na kmetijski šoli Grm v Novem mestu, poleg tega pa tudi kmetuje. "Delovanje sektorja zato pozna zelo dobro," je dejal Židan.

Varuh bo vladi letno poročal o primerih dobrih in slabih poslovnih praks v prehranski verigi, predlagal pa ji bo lahko tudi sprejetje ukrepov, ki pozitivno vplivajo na verigo preskrbe s hrano.

Židan od Podgorška pričakuje, da bo sistem prehranske verige bolj pregleden. "Odnose med kmeti, zadrugami, prehransko industrijo in trgovino moramo poznati v podrobnosti. Varuh bo lahko prišel do ugotovitev, do kakršnih ostali v tem trenutku ne morejo priti. Če bo odkril napake ali nepravilnosti, jih bomo lažje odpravili," je pojasnil minister.

Na varuha moramo po njegovem mnenju gledati pozitivno. "V prehransko verigo bo vnesel nova pravila, novo pravičnost," je prepričan.

Varuh bo delo opravljal nepoklicno, pri svojem delu pa bo upravičen do mesečnega plačila v višini 30 odstotkov plače uradnika s 56. plačnim razredom. Deloval bo na sedežu kmetijskega ministrstva, v okviru rebalansa proračuna pa je za njegovo delovanje za letos predvidenih 50.000 evrov.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava