V spomin na zaslužnega Metličana Jožeta Dularja

25.2.2015 | 09:20

Metlika - Včeraj je minilo 100 let, odkar se je v Vavti vasi rodil Jože Dular, pesnik, pisatelj, publicist in muzealec, ki je 55 zelo plodnih let preživel v Metliki. V mesto nad Bojico je prišel kot profesor slovenščine leta 1945. Leta 1951 je postal ravnatelj Belokranjskega muzeja v Metliki, prav njegova pa je tudi največja zasluga, da je Bela krajina dobila muzej. Bil je tudi ustanovni član Belokranjskega muzejskega društva, ki mu je predsedoval tri desetletja. Umrl je 31. januarja 2000.

V spomin na zaslužnega Metličana, ki je za svoja dela prejel tudi več priznanj, so včeraj v metliškem kulturnem domu pripravili svečanost v njegov spomin. Naslov so ji dali po enem od njegovih romanov Udari na gudalo, Jandre. O Dularju je v slavnostnem govoru spregovoril državni sekretar na ministrstvu za kulturo in član Društva slovenskih pisateljev Anton Peršak. Med drugim je dejal, da je prispevek Jožeta Dularja predvsem v tem, da v Beli krajini ohranjajo spomin na preteklost in s tem tudi spodbujajo voljo za prihodnost.

V programu, ki ga je povezovala Barbi Berič, so se spomnili Dularjevih proznih in pesniških del, ki jih je prebiral gledališki in filmski igralec Pavle Ravnohrib. Program je popestril kitarist Izidor Erazem Grafenauer. Belokranjski muzej pa je v avli kulturnega doma pripravil razstavo o 55 belokranjskih letih Jožeta Dularja ter o njegovih delih.

Besedilo in fotografije: M. B.-J.

Galerija

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava