dolenjska

Podgoršek prvi varuh odnosov v verigi preskrbe s hrano

27.2.2015 | 08:30 | STA, M. M.

Varuh bo vladi letno poročal o primerih dobrih in slabih poslovnih praks v prehranski verigi, so sporočili z vlade. (Foto: P. P., arhiv DL)

Varuh bo vladi letno poročal o primerih dobrih in slabih poslovnih praks v prehranski verigi, so sporočili z vlade. (Foto: P. P., arhiv DL)

Ljubljana, Novo mesto - Vlada je na včerajšnji seji imenovala varuha odnosov v verigi preskrbe s hrano. To funkcijo bo 2. marca za mandat petih let prevzel Jože Podgoršek, so sporočili iz urada vlade za komuniciranje. Podgoršek je doktor agronomskih znanosti, dekan in višješolski predavatelj Visoke šole za upravljanje podeželja Grm iz Novega mesta.

Kot so po seji vlade spomnili v uradu, se je na javni poziv za imenovanje varuha odnosov v verigi preskrbe s hrano, objavljen sredi oktobra lani, odzvalo devet kandidatov.

Na podlagi pregledanih vlog in opravljenih razgovorov s kandidati ter predhodnega posvetovanja z deležniki v verigi preskrbe s hrano je minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dejan Židan v soglasju z ministrom, pristojnim za trgovino, Zdenkom Počivalškom vladi v imenovanje predlagal Podgorška.

Židan je te dni povedal, da od njega pričakuje vzpostavitev večje preglednosti sistema prehranske verige. "Odnose med kmeti, zadrugami, prehransko industrijo in trgovino moramo poznati v podrobnosti. Varuh bo lahko prišel do ugotovitev, do kakršnih ostali v tem trenutku ne morejo priti. Če bo odkril napake ali nepravilnosti, jih bomo lažje odpravili," je pojasnil.

Na varuha moramo po njegovem mnenju gledati pozitivno. "V prehransko verigo bo vnesel nova pravila, novo pravičnost," je prepričan.

Varuh bo vladi letno poročal o primerih dobrih in slabih poslovnih praks v prehranski verigi, predlagal pa ji bo lahko tudi sprejetje ukrepov, ki pozitivno vplivajo na verigo preskrbe s hrano.

Delo bo opravljal nepoklicno, pri tem pa bo upravičen do mesečnega plačila v višini 30 odstotkov plače uradnika s 56. plačnim razredom. Deloval bo na sedežu kmetijskega ministrstva, v okviru rebalansa proračuna pa je za njegovo delovanje za letos predvidenih 50.000 evrov.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava