Na orglice od ljudskih do bluesa in klasike

1.3.2015 | 13:40

Klančakovi godci iz iz Metlike

Stane Peček

Mokronog - Včeraj je bil Mokronog spet prestolnica orgličarjev, ki so se zbrali na že  šestnajstem festivalu Ah te orglice. Od ljudskih skladbic in narodnozabavnih viž do bluesa in klasike je bilo slišati v nabito polni dvorani upravno kulturnega središča Mokronog.

Koncertni del festivala so letos razdelili na popoldanski del, v katerem se je predstavilo več kot dvajset posameznikov, in večernega dela, ki je bil namenjen predvsem skupinam, tako orgličarskim kot tudi ansamblom, v katerih so imele tokrat orglice glavno besedo. Čas za nastop si je tudi tokrat našel evropski poslanec Lojze Peterle, ki je sicer precej reden gost festivala Ah te orglice.

Iz vse Slovenije pa tudi iz Zadra in prijateljskega Gračišća iz Hrvaške so prišli orgličarji igrat v Mokronog, vrhunec večerne prireditve pa je bil koncert pariškega dua Romance, ki ga sestavljata izjemni francoski orgličar Antoine le Roux in japonska pianistka in orgličarka Nami Miyata. Seveda v Mokronogu ni manjkal niti bluesovski virtuoz Robert Ivačič iz Presladola, ki bo imel aprila na Ljubljanskem gradu koncert z Urošem Peričem. Precej pozornosti občinstva pa so tudi tokrat vzbudili najmlajši, ki so se igranja na orglice učili v Mokronogu med zimskimi počitnicami, nestor slovenskega orgličarstva Vladimir Hrovat pa jih je vključil tudi v zaključno točko, ko so skupaj z njim, ansamblom Sorarmonica in Poljanskimi orgličarji zaigrali Ravelov Bolero.

Če je bilo lani ob vse manjših možnostih pokroviteljev, da pomagajo prirediteljem mednarodnega orgličarskega festivala čutiti zaskrbljenost za prihodnost te prireditve, pa Stane Peček, ki je tudi tokrat kot spiritus agens stal na čelu festivala, izpolnjuje lansko obljubo, da bodo Ah te orglice dočakale polnoletnost, letošnji šestnajsti festival pa je bil po mnenju večine v tokrat nabito polni dvorani najbolj kakovosten do sedaj.

Morda  je bilo še pred tremi štirimi leti na večernem koncertu slišati marsikoga, za katerega je bilo jasno, da je v igranju orglic bolj začetnik ali pa za igranje na ta instrument ni imel nobenega smisla, tokrat pa temu ni bilo tako, saj so vsi nastopajoči igrali na zavidljivi ravni, poleg tega pa so se tudi po zvrsteh posamične točke lepo prepletale od ljudskih in narodnozabavnih melodij vse do bluesa in klasike.

I. V.

Galerija

Komentarji (1)

1.3.2015Oceniivan žnideršič 
tako dober festival kot včiraj kapo dol čedalje več kvalitete veliko truda res pohvala stanetu peček vladimirju hrovatu županu maver tonetu komisiji mojci femec in seveda vsem ki so sodelovali pri organizaciji gostom in seveda nastopajočim tersponzorjem tega festivala lepo je bilo nastopiti hvala res hvala

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava