Položili temeljni kamen za gradnjo tunela pod Gorjanci

8.3.2015 | 13:40

Metlika - Danes dopoldne je bilo pri Kaburovi jami ob Obrhu na obrobju Metlike zelo živahno. Zbralo se je okrog 100 ljudi, ki so prisostvovali položitvi temeljnega kamna za gradnjo tunela pod Gorjanci, s katerim se bo izboljšala cestna povezava Bele krajine z ostalo Slovenijo.

Poleg ostalih metliških občanov je prišla tudi Mestna godba Metlika, člani folklorne skupine Ivana Navratila v narodnih nošah in Metliški sokoli v svojih uniformah. Večina prisotnih je prinesla s seboj tudi orodje, od krampov, lopat in samokolnic, do lopatk za presajanje rož in tistih, ki so dobrodošel pripomoček pri tortah ter motikic za vrtičkarje. Ampak takšno minimalistično orodje je povsem zadostovalo, saj je belokranjski rojak dr. Dušan Plut izračunal, da je dovolj, da izkopljejo 0,7 centimetra na dan, da bo predor pod Gorjanci, ki naj bi bil dolg 2,3 km, izkopan do leta 2099.

Metličan dr. Božo Flajšman, ki je prišel na idejo o položitvi temeljnega kamna, je namreč napovedal, da naj bi bil predor pod Gorjanci po sedanjih napovedih izkopan do leta 2099. Seveda je šlo za parodijo, pri kateri je pristavila lonček še mestna skupnost Metlika. Kot je dejal dr. Flajšman, je parodija že sama po sebi sporočilo. So pa v svoji zahtevi po začetku gradnje tunela v letošnjem letu sporočili tudi zahtevo, da odstopijo vsi odgovorni, če se to letos ne bo zgodilo.

Besedilo in fotografije: M. Bezek-Jakše

Galerija

Komentarji (60)

8.3.2015–1   (4)   (5)   OceniPrimarni Belokranjc 
Mi ne rabimo hitre ceste, tunela in tretje osi. To potrebuje nekdo drugi na severu in vas lepo fila z nujnostjo le tega projekta, potem pa še tankal ne bo pri nas smrad in semti nam bi puščal tu. Takih mimovozečih ne potrebujemo. S hitro povezavo ne bo več gospodarstva, le hrvati bodo hitreje v uniji, spet mimo nas. Kako ste naivni, jame skopat že po tako jamasti cesti, da bomo lahko migrantom, ki potujejo iz severa na jug in obratno prodajali usluge na servisih in jih zadrževali na dobrotah in lepotah Bele krajine. Flajšman, kaj ni to Nemški priimek, iščeš za severnjak bližnjico do morja?
8.3.2015 1   (1)   (0)   OceniMojc 
Bolje nemški kot tvoj na ič.
8.3.2015 2   (2)   (0)   OceniDolenjski KRT 
Kaj je zdej? A hočte ta tunel al ne? Če ne, bom nehal z naše strani kopat :-))!
8.3.2015OceniŠvaba 
Moj priimek in tudi kri je ziher nemški, pa se popolnoma strinjam s primarnim Belokranjcem. Mojc pa napiši nam, kaj nam bo tunel in avtocesta prinesla.
8.3.2015 3   (3)   (0)   OceniJure 
Dragi gospod Primarni, ki si ne upate podpisat s svojim imenom. Morda ste se zmotili in ste Primitivni, ker Belokranjec zagotovo niste. Mi Belokranjci smo ponosni ljudje in smo ponosni na svoje priimke. In to so naši priimki, Flajšman - da, gospod Primitivec, od kdaj pa ima nemščina š-je, šumnike??? Z veseljem bom analiziral tudi šumnike v tvojem priimku in od kod vi "prihajate", samo pogum rabite, a ne? Seveda, nekdo poskuša nekaj narediti, pa je takoj treba anonimno pljunit po njem, a ne? No, daj, napiši svoje ima, pa da vidimo!
8.3.2015OceniAna 
Bela krajina rabi os in tunel prav zaradi nas Belokranjcev. Tunel bo razbremenil lepote Gorjancev prometa, tranzita tovornjakov in avtobusov. Po drugi strani pa bo omogočil nam Belokranjcem kratko in varno pot do delovnih mest. In obratno: delovna mesta bodo skozi tunel zagotovo "prišla" tudi k nam! Zakaj? Samo strošek ovinkarjenja po klancih gore-dole je marsikatero podjetje odvrnil od pridnih, delavnih in iznajdljivih Belokranjcev. In še: Bela krajina je zdaj neki privesek - noga (mat)kur(j)e - s tunelom in enostavno navezavo na hrvaško avtocesto pa se bo (končno) umestila na (avtocestni) zemljevid. Bližnjica do morja - hvala bogu, končno!!!
8.3.2015 1   (1)   (0)   OceniPrimarni Belokranjc  
Sem si premilu! Res ne rabimo hitre ceste - rabimo avtocesto, kot jo majo že vsi! Krt ti le kopi ... Jure ti pa ne ovinkar, da ne bo Ani treba gore-dole sem in tja ... Se vidimo u sred tunela!
8.3.2015Ocenisekundarni belokranjec 
E moja Ana komu se ti zahvaljuješ? Od tunela zaenkrat še nič dokončnega.
8.3.2015 1   (1)   (0)   OceniDolenjski KRT 
Že pridno kopam naprej ;-))! Dolenjci in Belokranjci smo odlična kombinacija. Samo še boljših povezav nam manjka!
8.3.2015Ocenitranzitni 
Dobili boste neskončno kačo mogočega in nemogočega tranzita, kolon, zastojev, zaprtja tunela in ceste. Nič manj slabe volje ne bo in šimfal boste še naprej lahko. To je glavno.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava