dolenjska

Ob svetovnem dnevu zdravja o lokalni hrani

9.4.2015 | 15:30 | M. M., foto: Fakulteta za zdravstvene vede

Ob svetovnem dnevu zdravja o lokalni hrani
Med drugimi je predaval tudi dr. Jože Podgoršek.

Med drugimi je predaval tudi dr. Jože Podgoršek.

Novo mesto - Svetovna zdravstvena organizacija vsako leto izbere temo, ki je pomembna za javno zdravje. Letos je bil svetovni dan zdravja, ki ga obeležujemo 7. aprila, namenjen varni hrani, njegovo geslo 'Varna hrana - od kmetije do mize' pa je bila dobra priložnost za opozorilo in ozaveščanje javnosti o pomenu varne hrane.

V ta namen so na Fakulteti za zdravstvene vede Novo mesto v sodelovanju z Visoko šolo za upravljanje podeželja Grm Novo mesto in Zavodom Grm Novo mesto – centrom biotehnike in turizma pripravili strokovno srečanje 'Varna in zdrava hrana'. Dr. Jože Podgoršek, dekan Visoke šole za upravljanje podeželja Grm Novo mesto in varuh odnosov v verigi preskrbe s hrano na Ministrstvu za kmetijstvo gozdarstvo in prehrano je predstavil, kako pozitivne in negativne prakse v odnosih v verigi preskrbe s hrano lahko vplivajo na prehransko verigo. Jana Goršin Fabjan, od leta 2002 odgovorna oseba za HACCP sisteme in notranji nadzor v predelavi živil rastlinskega izvora, sirarni, predelavi mesa, pekarni, šolskih prodajalnah in kuhinjah, restavracijah in sejmih, je podala vsebine varnosti lokalno pridelane hrane. Mojca Šenica, koordinatorica zdravstvene vzgoje v Zdravstvenem domu Novo mesto, je zbranim na strokovnem srečanju pojasnila, zakaj je hrana zdravilo, doc. dr. Vladka Lešer pa je imela predavanje z naslovom 'Varna hrana med nosečnostjo in dojenjem'.

Študenti so pripravili stojnice, na katerih so osveščali o varni hrani, o varnem rokovanju s hrano in o zdravem načinu prehranjevanja, delili zloženke in ponujali izdelke za degustacijo. Stojnice so bile na številnih lokacijah Novega mesta, in sicer v avli Visokošolskega središča Novo mesto, Na Loki 2, na Visoki šoli za upravljanje podeželja Grm Novo mesto, v Zdravstvenem domu Novo mesto, v spodnji etaži Gostišča na trgu, v centru Qlandia, v Mercator centru Bršljin in na terasi Čajarne Stari most.

Organizatorja strokovnega srečanja, mag. Andreja Černoga iz Fakultete za zdravstvene vede in dr. Jože Podgoršek svetujeta, da uživajmo varno, zdravju koristno, lokalno in trajnostno pridelano/predelano hrano, saj je le ta ključ, na katerem gradimo zdrave prehranjevalne navade prebivalcev Slovenije. »Ob tej priložnosti bi se rada zahvalila Krki, ki je z donacijo omogočila izvedbo srečanja, in vsem ostalim, ki so kakorkoli pripomogli k izvedbi srečanja,« je še dodala Andreja Černoga.

‹ nazaj

Galerija (11)

zdravje-001
zdravje-002
zdravje-003
zdravje-004
zdravje-006
zdravje-007
zdravje-008
zdravje-009
zdravje-010
zdravje-011
zdravje-012

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava