dolenjska

Zelemenjava in Flančnik v Deželi kozolcev

17.5.2015 | 13:40 | J. S.
foto: Liljana Jantol Weber in Mojca Ramovš

Zelemenjava in Flančnik v Deželi kozolcev
Zelemenjava in Flančnik v Deželi kozolcev

Šentrupert - V Deželi kozolcev Šentrupert se je včeraj odvila prva Zelemenjava. Organizator akcije, Zavod Rožlin, se je z dogodkom pridružil sicer drugod že znanemu projektu - 3. vseslovenski Zelemenjavi, ki je na ta dan potekala po vsej Sloveniji.

Zelemenjava (zelenjava + menjava) je gibanje in skupnost za izmenjavo pridelkov naših vrtov, ki temelji na druženju, sporočajo organizatorji. Spodbuja solidarnost, dobrosrčnost, druženje in spoštovanje dela naših rok. Pri menjavi »blago za blago« tako lahko sodelujemo vsi, ne glede na naš družbeni ali ekonomski položaj.

Kot pravijo njeni pobudniki, je Zelemenjava »Menjava zelenih dobrot in modrih zamisli«. Dogodek je bil namenjen vsem, ki so želeli menjati presežke semen, sadik, pridelkov pa tudi recepte, izkušnje in navdihe z domačega vrta, vrtnarske knjige, ozimnico iz shramb in doma spečene dobrote.

Spomladanske menjave se je udeležilo kar nekaj obiskovalcev, predvsem iz radovednosti, saj organizirane blagovne menjave niso vajeni; vsi pa so izrazili navdušenje, zato organizatorji upajo, da bo z novimi dogodki menjavanje dobrin zaživelo med ljudmi.

Udeleženci Zelemenjave so si v Deželi kozolcev ogledali tudi Flančnik, ki ga ureja Zavod Rožlin. Flančnik namreč predstavlja vrt, kot so ga imele gospodinje na Dolenjskem v preteklosti. V tradicionalnem kmečkem gospodarstvu je bil vrt, gartelc, na Dolenjskem imenovan flančnik, manjši kos zemljišča v bližini domačije, namenjen gojenju zelenjave, vzreji sadik oziroma flanc, gojenju dišavnic, zdravilnih zelišč in okrasnih rož za lastne potrebe. Navadno je bil ograjen s plotom, ki so ga krasile razne gartrože, črni bezeg, pušpan, leska ipd. Flančnik v Deželi kozolcev s svojo etnobotanično vsebinsko zasnovo ter zasaditvijo z užitno-zdravilnimi in okrasnimi rastlinami predstavlja izsek iz bogate zakladnice naravne in kulturne dediščine, zlasti iz obsežnega ljudskega znanja o rastlinskem svetu. Hkrati pa obiskovalcem edinstvenega muzeja na prostem ponuja veliko interpretacij in vsebin. Zelemenjava se je porodila ob delu na flančniku in Flančnik je z zelemenjavanjem dobil nove sadike.

Zavod Rožlin zatrjuje, da se bo v sodelovanju z Deželo kozolcev Šentrupert in Občino Šentrupert, ki projekt podpirata, zelemenjavalo tudi v prihodnje, saj sta v letošnji sezoni v načrtu še poletna in jesenska Zelemenjava; na slednji si bodo menjali predvsem semena in pridelke, še sporočajo organizatorji.

‹ nazaj

Galerija (9)

FlanÄŤnik s kompostnikov v DeĹľeli kozolcev Ĺ entrupert, foto Liljana Jantol Weber
FlanÄŤnik v DeĹľeli kozolcev Ĺ entrupert, foto Liljana Jantol Weber
Flančnik v Deželi kozolcev Šentrupert, foto Mojca Ramovš
Urejanje FlanÄŤnika v DeĹľeli kozolcev Ĺ entrupert, foto Liljana Jantol Weber
Zelemenjava v Deželi kozolcev Šentrupert, foto Mojca Ramovš
Zelemenjava v Deželi kozolcev Šentrupert, foto Mojca Ramovš2
Zelemenjava v Deželi kozolcev Šentrupert, foto Mojca Ramovš3
Zelemenjava v Deželi kozolcev Šentrupert, foto Mojca Ramovš4
Zelemenjava v Deželi kozolcev Šentrupert, foto Mojca Ramovš5

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava