FOTO: Kiparijo z motornimi žagami

13.6.2015 | 19:15

Zmagovalec Mitja Cencel.

Gašper Kranjec in Dejan Kastelic

Gradišče, Stična - Na Gradišču nad Stično se je včeraj začel tretji festival kiparjev z motorni žago, na katerem letos sodeluje 15 Slovencev in trije Hrvati. Gre za tridnevno druženje kiparjev, ki namesto dlet in drugega finega orodja pri delu uporabljajo kar posebne motorne žage. Danes popoldne so se udeleženci pomerili v hitrostnem kiparjenju (štelo je za državno prvenstvo), ko so imeli za izdelek vsega eno uro časa. Med njimi je bila tudi ena dama, ki je zelo spretno vihtela žago, to je bila Helena Rismondo iz Smednika, ki se je tekmovanja udeležila že lani.

Publika je v glavnem videla, kako iz debel nastajajo živalski motivi, tekmovalci so izdelali največ pernatih živali, vmes je bilo najti tudi nekaj jurčkov. Tričlanska komisija je na koncu odločila, da je zmagovalec Dolenjec Mitja Cencel (Velika Loka), drugo mesto je osvojil Gašper Kranjec (Škofljica), tretjega pa Dejan Kastelic (Šentvid pri Stični).

"Če pogledam skulpture, ki nastajajo na letošnjem festivalu, lahko rečem, da smo v treh letih naredili ogromen napredek. Vesel sem, da so fantje in dekleta tako prizadevni. Mi smo dokaz, da nam doma ni treba žagati samo drv, da lahko izdelamo še kaj za v vrt," je rekel predsednik Društva kiparjev z motorno žago Vlado Cencel, ki sicer prihaja iz Velenja, a je velik del svojega življenja preživel na Dolenjskem; je eden od začetnikov kiparjenja z motorno žago pri nas in je tudi sam nastopil v tekmovalnem delu, izdelal je kokoš.

Foto in tekst: Janja Ambrožič

Galerija

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava