»Kolesarili bomo za življenja«

11.8.2015 | 13:00

V lanski akciji je sodelovala tudi Novomeška kolesarska mreža. (Foto: I. V., arhiv DL)

V lanski akciji je sodelovala tudi Novomeška kolesarska mreža. (Foto: I. V., arhiv DL)

Ljubljana, Novo mesto - Nacionalno združenje za kakovost življenja OZARA Slovenija, Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ), UP Inštitut Andrej Marušič Slovenski center za raziskovanje samomora in Slovensko združenje za preprečevanje samomora bodo v Sloveniji že drugo leto zapored ob svetovnem dnevu preprečevanja samomora organizirali akcijo Prekolesarimo svet. Kot so sporočili iz novomeške enote NIJZ, prav vsak (odrasli, mladostniki, otroci, družine, organizacije …) lahko postane del zgodbe o povezanosti pri preprečevanju samomora - potrebujete le kolo, lahko je tudi sobno. »Kolesarimo lahko na prostem ali doma, sami ali v družbi. Mesec dni, v času od 10. avgusta do 10. septembra 2015, bodo naši prekolesarjeni kilometri šteli skupaj z drugimi udeleženci iz vsega sveta,« so med drugim zapisali v sporočilu za javnost.

Pobudnik aktivnosti je tudi letos Mednarodna zveza za preprečevanje samomora. Organizacija si je zadala izziv, da bi udeleženci iz vsega sveta tudi letos v akciji z združenimi močmi prekolesarili 40.075 kilometrov, kolikor znaša obseg Zemlje. Prekolesarjeni kilometri simbolizirajo povezanost sveta, saj bodo v akciji sodelovali udeleženci iz vseh celin in številnih držav.

Lanskoletna akcija je bila zelo odmevna. Cilj je bil presežen za štirikrat, saj je bilo skupno po celem svetu prekolesarjenih 196.282 kilometrov, od tega kar 40.000 v Sloveniji. Organizatorji v Sloveniji letos ponovno vabijo ljudi na kolo - simbolično bodo ponovno zavrteli pedala v prizadevanjih za ohranjanje življenj. Začeli so včeraj, zaključili pa bodo 10. septembra, ko obeležujemo svetovni dan preprečevanja samomora. Udeleženci kolesarjenja bodo tudi letos ob koncu akcije prejeli potrdilo o sodelovanju. Podrobnejše informacije so na voljo na spletnih straneh omenjenih organizatorjev.

M. M.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava