novice

Begunce z Obrežja pospešeno odvažajo v notranjost države

19.9.2015 | 12:40 | STA

Policija še ni razkrila, ali bo begunce z meje prepeljala v sprejemni center v Brežicah. (Foto: J. A.)

Policija še ni razkrila, ali bo begunce z meje prepeljala v sprejemni center v Brežicah. (Foto: J. A.)

Obrežje - Z mejnega prehoda Obrežje, kjer se je včeraj zvečer po nekaterih ocenah zbralo več kot tisoč pribežnikov, jih danes z avtobusi pospešeno razvažajo v notranjost države. Malo pred poldnevom so napolnili šest avtobusov, še vedno pa jih na mejnem prehodu ostaja kakšnih 500.

Policija zaenkrat ne razkriva, ali jih bodo odpeljali v sprejemni center v Brežicah, kjer so zjutraj že sprejeli dva avtobusa z mejnega prehoda Rigonce. So pa policisti povedali, da želijo begunce čim rej prepeljati čez mejo, saj v nekaj urah pričakujejo poslabšanje vremena.

Ponoči je civilna zaščita skupaj s humanitarnimi organizacijami na območju med mejnima točkama na Obrežju postavila šotore, v katerih prostovoljci iz Slovenije, Hrvaške, Avstrije in drugih držav pribežnikom nudijo prvo pomoč ter jih oskrbijo z vodo in hrano. Vendar pa na območju mejnega prehoda ni zadosti pokritih površin, v katere bi se lahko pribežniki zatekli pred dežjem.

Prostovoljka Rdečega križa Slovenije Antonija Zaniuk je povedala, da imajo trenutno zadostne zaloge hrane, vode in drugih pripomočkov. Ponoči je namreč ekipa avstrijskega Rdečega križa s kombiji pripeljala zaloge, prišli pa so tudi avstrijski prostovoljci. Na terenu so tudi prostovoljci drugih organizacij iz Slovenije in Hrvaške.

Na Obrežju je tudi ekipa prve pomoči z eno zdravnico, ki oskrbuje nujne primere. Nedavno so oskrbeli žensko, ki je ob vkrcanju na avtobus omedlela, ker so jo pomotoma ločili od svojega otroka. Vse ostale nenujne primere oskrbijo v zdravstvenem domu Brežice, vendar Zaniukova ni imela podatkov o tem, koliko oseb je bilo odpeljanih v Brežice.

Danes so sicer nekateri poročali, da naj bi ponoči v krški bolnišnici umrl begunski otrok, vendar so v bolnišnici slednje zanikali. Kot so povedali, so v bolnišnico res sprejeli mati in otroka begunca, vendar je z njima vse v redu.

Rdeči križ zaenkrat nima podatkov o tem, koliko beguncev bi lahko danes še prišlo do Obrežja. Tudi na Policijski upravi Novo mesto teh podatkov nimajo. Predstavnica za stike z javnostmi PU Novo mesto Alenka Drenik je dejala, da je za takšne ocene še preuranjeno. Je pa dodala, da danes pribežniki večinoma prihajajo na mejo v manjših skupinah.

Danes je hrvaški notranji minister Ranko Ostojić potrdil, da je večina pribežnikov zapustila Hrvaško ter da jih je v namestitvenih centrih v različnih delih države še okoli 1000.

‹ nazaj

Komentarji (1)

19.9.2015Ocenikondor 
baje jih v crnomelj 2000 jutri pripeljejo, sotore ze postavljajo.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava