dolenjska

Pred škodljivim radonom zavarovali šolo v Birčni vasi

24.9.2015 | 14:10 | M. M., foto: MO Novo mesto

Pred škodljivim radonom zavarovali šolo v Birčni vasi

Novo mesto - Ko so pred dvema letoma v podružnični šoli v Birčni vasi izmerili, da je koncentracija radona od 900 do 1600 bekerelov na kubični meter oz. kar štirikrat več od še dovoljene meje, je stekla sanacija objekta. Z mestne občine so se danes pohvalili, da so nove meritve po zaključeni sanaciji pokazale, da se vsebnosti radona po sanacijskih delih nahajajo v človeku nenevarnem povprečju, kar je potrdilo tudi ministrstvo za zdravje.

»Ugotovljeno je bilo, da je radon iz zemlje v prostore prehajal skozi različne špranje v stenah in tleh. Na šoli so sicer izvajali redno prezračevanje, vendar se je izkazalo, da ta ukrep ni bil dovolj učinkovit. Mestna občina Novo mesto je po prošnji šole takoj pristopila k sanaciji in v preteklem tednu od Ministrstva za zdravje dobila tudi uradno potrdilo, da se vsebnosti radona, ki so bile merjene v obdobju od februarja do aprila 2014 in v obdobju od aprila do maja 2015, sedaj nahajajo v človeku nenevarnem povprečju. Vrednost radona se je znižala na 85 bekerelov, kar pomeni, da je bila sanacija zelo uspešna. Prisotnost tega plina se sedaj nahaja tudi v povprečju, ki je značilen za območje Slovenije in znaša med 50 in 100 bekerelov. Za sanacijo je občina amenila nekaj manj kot 70.000 evrov, kar zajema obnovo dveh učilnic, hodnika, garderobe in sanitarij,« so zapisali v županovem kabinetu.

Ob tem so navedli, kaj je sanacija zajemala: »Pri sanaciji je bila izvedena odstranitev obstoječih oblog v ogroženih pritličnih prostorih ter izkop nekaj manj kot metra tal. Nato so bile nameščene posebne odvajalne cevi, preko katerih se radon odvaja v okolico objekta (15 m od objekta v neposeljeno okolje). Cevi so bile nato zasute z gramozom in zaščitene z več plastmi materialov (tampon iz gramoza, gumbasta folija, armirana betonska talna plošča). Na zadnjo plast je bila položena posebna folija, ki preprečuje prehajanje radona, ter še dve plasti materialov (12 centimetrov debela toplotna izolacija in 10 centimetrov cementnega estriha). Po izvedenem sušenju je bila dodana še zaključna obloga iz plastike. Položene odvajalne cevi so povezane s posebno cevjo v kleti objekta, preko katere se radon s pomočjo ventilatorja odvaja v okolico.«

‹ nazaj

Galerija (4)

Pred škodljivim radonom zavarovali šolo v Birčni vasi
Pred škodljivim radonom zavarovali šolo v Birčni vasi
Pred škodljivim radonom zavarovali šolo v Birčni vasi
Pred škodljivim radonom zavarovali šolo v Birčni vasi

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava