Odkrita arhitektura odkrita v dežju

25.9.2015 | 12:00

Razstavo si bo na prostem ogledalo precej več ljudi kot v galeriji. (Foto: I. Vidmar)

Razstavo je predstavil predsednik Društva arhitektov Dolenjske in Bele krajine Igor Derlink. (Foto:I. Vidmar)

Novo mesto - Odkrita arhitektura so poimenovali pregledno razstavo članov Društva arhitektov Dolenjske in Bele krajine, ki so jo včeraj v dežju odprli v drevoredu ob Rozmanovi cesti pod Novim trgom. Kar 29 dolenjskih in belokranjskih arhitektov je del svojega ustvarjanja v zadnjem času predstavilo na panojih, ki se jih bo ob peš poti ob Rozmanovi cesti nedvomno ogledalo bistveno več ljudi, kot bi jih videlo razstavo, ki bi bila postavljena v očem širše javnosti bolj prikriti galeriji.

Kot je ob odprtju povedal predsednik društva, novomeški arhitekt Igor Derlink, je povod za tovrstno predstavitev pomembnejših dosežkov arhitekturne produkcije članov zadnjega obdobja tudi 650. obletnica ustanovitve Novega mesta.

Med razstavljenimi objekti jih je večina postavljenih na območju delovanja društva, nekaj pa jih stoji na drugih koncih domovine pa tudi v tujini. Poleg fotografij objektov se na panojih znajdejo tudi skice in načrti ter predstavitve avtorjev z nagradami in najpomembnejšimi deli. Predstavljenih je pet poslovnih objektov, dva industrijska objekta, en večstanovanjski in deset individualnih stanovanjskih objektov, tri počitniške hiše, šest objektov, namenjenih izobraževanju in športu, dva sakralna objekta in pet drugih javnih objektov ter po en hotel, urbanistična in krajinsko arhitekturna ureditev.

Društvo arhitektov Dolenjske in Bele krajine bo v sklopu razstave delo svojih članov predstavilo 1. oktobra v predavalnici Razvojno izobraževalnega centra Novo mesto na pravokotni mizi Prostor za odkrito arhitekturo, s katero želijo spodbuditi razmisleke nekoliko izven ustaljenih okvirov ter se v dialogu s širšo javnostjo lotiti vprašanj o pomenu kakovostnega strokovnega dela za ustvarjanje boljšega in lepšega okolja, je ob odprtju razstave napovedal predsednik društva Igor Derlink.

Igor Vidmar

Galerija

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava