Zakaj bi človek hodil v Rim

25.9.2015 | 17:00

Asmus Trautsch (desno) v pogovoru z Urbanom Šrimpfom. (Foto: I. Vidmar)

Asmus Trautsch (desno) v pogovoru z Urbanom Šrimpfom. (Foto: I. Vidmar)

Novo mesto - Sinoči se je Novomeščanom predstavil nemški literat, pesnik, pisatelj, skladatelj in doktor filozofije Asmus Trautsch, ki je v mestu ob Krki ta mesec na pisateljski rezidenci. Že v uvodu literarnega večera, ki ga je v sodelovanju z novomeško založbo Goga v njeni knjigarni pripravil ljubljanski Goethe-Institut, se je mladi nemški literat vprašal, zakaj neki si vsi želijo iti na rezidenco v Rim. Sam je v Novem mestu našel odlično zatočišče, ki ga bo še nekaj časa vzpodbujalo pri svojem ustvarjanju, predvsem pri pisanju pesmi za svojo drugo samostojno pesniško zbirko, ki naj bi izšla prihodnje leto.

"Slovenija je narejena po moji meri ali pa sem jaz očitno narejen po meri Slovenije," je rekel in dodal: "Novo mesto je mesto, kakršnih v Nemčiji ni, zaznamuje ga izjemno bogato kulturno življenje in veliki ljudje. Novomeščani so odprti, v Novem mestu sem našel veliko izjemnih sogovornikov. Zakaj bi šel v Rim? Zelo sem srečen, da sem prišel v Novo mesto."

V pogovoru o sodobni nemški in svetovni literaturi je Asmus predstavil tudi izbor svojih pesmi, ki jih je sam prebral v nemščini, v prevodu Braneta Čopa pa sodelavec založbe Goga Jernej Balant.

Kot so o tokratnem gostu njihovih rezidenčnih prostorov zapisali v založbi Goga, se je Asmus Trautsch rodil leta 1976 v Kielu in danes živi v Berlinu. Študiral je kompozicijo/glasbeno teorijo, nemško literaturo in filozofijo ter iz slednje tudi doktoriral. Leta 2003 sta z Bettino Hartz ustanovila založbo LUNARDI, specializirano na zahtevno mlado literaturo. Trautsch je doslej prejel že več štipendij, med drugim za bivanje v umetniških rezidencah Akademije na gradu Solitude ter Hiše umetnikov na gradu Wiepersdorf. Njegove pesmi so objavljene v številnih antologijah (Umetnost časa, Zbornik lirike 2013, Mreže verzov idr.) ter revijah (Med vrsticami, poet, Edit idr.). Prvo samostojno pesniško zbirko z naslovom Treibbojen (Proste plovke) je izdal leta 2010. V istem letu je zanjo prejel nagrado Berlinske literarne delavnice, ki jo je izbrala za enega izmed štirih najpomembnejših pesniških prvencev leta v nemško govorečem prostoru. Od leta 2013 izdaja Edicijo Poetikon, serijo esejev na temo poetologije in estetske refleksije. V času bivanja v rezidenci v Novem mestu se bo posvečal pisanju pesmi za drugo samostojno pesniško zbirko, ki bo predvidoma izšla spomladi 2016. Rezidenčno bivanje je omogočeno s pomočjo Goethe-Instituta Ljubljana.

I. V.

Galerija

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava