Foto: Tehnogenij letos z rekordno udeležbo

4.10.2015 | 17:30

Foto: R. Ž.

Krško - V prostorih krške GEN energije v Vrbini je omenjena družba s Šolskim centrom Krško- Sevnica včeraj pripravila že peto prireditev Tehnogenij. Deževno vreme, zaradi katerega so morali dogajanje, ki je bilo načrtovano pred poslovno stavbo GEN energije v Vrbini prestaviti v prostore podjetja, ni odvrnilo obiskovalcev in razstavljalcev, saj se jih tokrat zbralo rekordno število. Po podatkih organizatorjev si je tehnične inovacije osnovnošolcev, srednješolcev, študentov in profesorjev ogledalo okoli 300 obiskovalcev.

Rekordno je bilo tudi število udeležencev, ki so postavili na ogled svoje stvaritve. Tehnogenij je tako prerasel v največjo tovrstno prireditev v Posavju, namenjeno ljubiteljem tehnike in tehničnih ved.

V okviru dogodka so dijaki in mentorji Šolskega centra Krško-Sevnica pripravili predstavitve zanimivih projektov in izdelkov, ki so jih skupaj razvili. Zvrstile pa so se tudi različne naravoslovne delavnice v izvedbi učiteljev osnovnih šol iz Krškega, Boštanja, Sevnice, Tržišča in Šentjerneja ter njihovih učencev, prvič pa so se na Tehnogeniju predstavile tudi tri fakultete Univerze v Mariboru.

Na letošnji prireditvi so trije profesorji iz Šolskega centra Krško-Sevnica, Matjaž Cerar, Branko Kastelic in Jože Požun, predstavili svoj model hidroelektrarne na spodnji Savi, izdelan ponačrtih HE Arto-Blanca. Interaktivni model HE na spodnji Savi, ki je na ogled v Svetu energije, je bil narejen z namenom, da si bo lahko  zainteresirana javnost ob njegovem ogledu razširila ali poglobila svoje znanje o energetiki. Profesorji so za svoje delo porabili okoli 800 ur.

Ob tem so si udeleženci Tehnogenija lahko ogledali vrsto atraktivnih izdelkov, inovacij in predstavitev: študentsko formulo, sončni kuhalnik, elastomobil, poseben mikroskop in druge. Udeležili pa so se lahko tudi naravoslovnih delavnic, na katerih sta učiteljici Urška Erjavšek in Helena Drakulič iz Osnovne šole Jurij Dalmatin skupaj z učenci izvajali kemijski šov, osnovnošolci iz Boštanja so pod vodstvom učiteljice Katje Krnc in učitelja Andreja Kozinca predstavili elastomobile in Lego robote, učenci OŠ Šentjernej so navduševali z verižno reakcijo, osnovnošolci OŠ Sava Kladnika iz Sevnice pa so pod vodstvom učitelja Janeza Virtiča predstavili tehnične dosežke iz šolske delavnice, elastomobile in druge atrakcije, osnovnošolci OŠ Tržišče so predstavili zanimiv mikroskop, ki so ga sami izdelali. Dijaki Tehnične šole iz Siska iz sosednje Hrvaške so prikazali izdelavo rimske oljne svetilke, bivši dijak šolskega centra Uroš Grivc pa je skupaj s svojo študentsko skupino s Fakultete za strojništvo Univerze v Mariboru predstavil čisto pravo formulo.

K sodelovanju so organizatorji že tretjič povabili tudi posavska tehnična društva, ki so na prireditvi predstavili svoja področja delovanja in ustvarjanja, prvič letos pa so se predstavile kar tri fakultete, in sicer poleg Fakultete za strojništvo Univerze v Mariboru še Fakulteta za logistiko Univerze v Mariboru in Fakulteta za energetiko Univerze v Mariboru.

R. Ž., A. K.

Galerija

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava