Spoznavali smo dr. Jožeta Toporišiča

9.10.2015 | 09:20

Spoznavali smo dr. Jožeta Toporišiča
Spoznavali smo dr. Jožeta Toporišiča

Dobova - Na Osnovni šoli dr. Jožeta Toporišiča Dobova je 5. oktobra potekal kulturni dan na temo Jože Toporišič in materni jezik. Kulturni dan je uvod v projekt Toporišičevo leto, ki bo trajal celo leto in se bo zaključil 11. oktobra naslednje leto, ravno na 90-letnico Toporišičevega rojstva. Šola se je namreč iz OŠ Dobova preimenovala v OŠ dr. Jožeta Toporišiča Dobova, saj smo se s tem želeli pokloniti najpomembnejšemu slovenskemu jezikoslovcu, ki se je rodil v našem kraju (na Mostecu) in obiskoval osnovno šolo v Dobovi. Projekt, v katerem bomo sodelovali, bo namenjen spoznavanju dr. Jožeta Toporišiča, hkrati pa bi želeli, da bi se učenci naučili, zakaj so njegova dela tako pomembna za slovenski jezik. Osrednji dogodek znotraj tega projekta pa bo slavnostno preimenovanje šole 12. oktobra letos.

Z današnjim kulturnim dnem smo želeli učencem preko različnih delavnic predstaviti življenje in delo dr. Jožeta Toporišiča in njegov vpliv na slovenski jezik. Na šoli smo gostili Toporišičeve sorodnike: sina Andreja Toporišiča, svakinjo Terezo Toporišič in tri nečakinje Ivano Baškovič, Veroniko Vučajnk in Ano Ogorevc ter direktorico Knjižnice Brežice Teo Bemkoč in sovaščanko Antonijo Bogovič. Gostje so učencem povedali, kakšen je bil dr. Toporišič v svoji mladosti kot oče, kje je služboval, kaj vse je naredil za slovenski jezik in kako si je prizadeval za ohranitev mošanskega narečja. Hkrati so obujali spomine na svojega očeta, strica in jezikoslovca ter učencem povedali zanimive prigode iz njegovega življenja. Učenci od 1. do 3. razreda so risali oz. slikali njegov portret z različnimi tehnikami. Skupina učencev si je šla ogledat tudi njegovo rojstno hišo na Mostec. Po okrogli mizi so gostje odšli v posamezne delavnice, kjer so poglobljeno razpravljali o Toporišiču iz različnih zornih kotov. Na koncu so učenci o tem izdelali plakate, ki bodo razstavljeni na šoli ob slavnostnem preimenovanju.

Novinarski krožek OŠ dr. Jožeta Toporišiča Dobova: Lina Bertol, 7. r., Veronika Kelher, Lucija Ogorevc, Tadej Cizelj, Pia Zala Žibert, Eva Krošelj (vsi 8. r.) in Maša Radanovič, 9. r.

Galerija

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava