dolenjska

Učenci zbrali dve toni odpadne embalaže in rešili deset smrek

10.12.2015 | 13:45 | M. M.

Foto: Komunala Novo mesto, arhiv Lokalno.si

Foto: Komunala Novo mesto, arhiv Lokalno.si

Novo mesto - S četrtim in hkrati zadnjim zbiralnim dnem se danes zaključuje pilotni projekt zapiranja snovnega kroga odpadne kartonske embalaže mleka, sokov in ostalega (KEMSO oz. embalaža Tetra Pak). Novomeška lokalna skupnost na čelu s Komunalo je tako prva v državi pristopila in uspešno izpeljala akcijo doslednega namenskega zbiranja odpadne KEMSO, v katerem so štiri izbrane osnovne šole zbrale kar 2.000 kilogramov tovrstne odpadne embalaže, so danes sporočili iz novomeške komunale in dodali, da je njihov dolgoročni cilj, da Novo mesto vzpostavi lasten zaprti snovni krog in tako zagotovi dovolj surovine za izdelavo higienskega papirja za lastne potrebe.

Komunala Novo mesto je oktobra v projekt vključila štiri šole, in sicer OŠ Bršljin, OŠ Center, OŠ Škocjan in OŠ Toneta Pavčka Mirna Peč. Učenci so prejeli namenske vrečke, v katere so doma dosledno in pravilno ločevali odpadno KEMSO. Na zbiralne dni so zbrano embalažo prinesli v šolo, kjer so jo predstavniki komunalnega podjetja pregledali in ocenili z nalepko KEMSO. Razred, ki je zbral največ nalepk – ki je torej najbolj vestno, dosledno in pravilno ločeval izbrano odpadno embalažo – je zmagovalec šole. Najboljše bodo partnerji projekta razglasili 22. aprila prihodnje leto na svetovni dan Zemlje in jim podelili nagrade.

Tu se ne bodo ustavili...

Vsak učenec in učitelj je zbral dober kilogram odpadne KEMSO. Iz teh dve ton lahko izdelajo okoli 12.800 rolic toaletnega papirja in tako ohranijo kar deset smrek, ki bi jih sicer morali posekati kot vir celuloze za izdelavo higienskega papirja. »Iz prav te odpadne embalaže izdelani izdelki se bodo vrnili na sodelujoče osnovne šole, kjer jih bodo koristno uporabili. To je tudi cilj lokalnega snovnega kroga: da lokalna skupnost postane vir surovine za izdelavo novih izdelkov, ki se vrnejo v lokalno okolje,« so med drugim zapisali v sporočilu za javnost.

»Odpadno embalažo mleka, sokov in ostalega je od 22. oktobra zbiralo skoraj 2.000 otrok in učiteljev. To dokazuje, da smo ljudje z lahkoto vestni in dosledni pri ločevanju vseh in ne le tovrstnih odpadkov. Z navdušenjem sem sodeloval v tem pilotnem projektu ter spremljal pridnost in zavzetost naših otrok. Prvi v Sloveniji smo začeli zapirati komunalni snovni tok odpadne KEMSO, kjer iz surovine v odpadni embalaži dobimo izdelke z drugačnim namenom uporabe. Na ta način smo zagnali krožno gospodarstvo. Prepričan sem, da smo v otrocih in njihovih starših vzbudili pravi občutek za čisto naravo. Verjamem v pristnost tega občutka. V le nekaj tednih smo ohranili deset smrek, kar je zelo vzpodbudno,« je projekt komentiral direktor Komunale Novo mesto Gregor Klemenčič in se vsem zahvalil za sodelovanje.

»Po vsakem zbiralnem dnevu smo naredili kratko analizo. Vedno smo ugotovili, da otroci in zaposleni odlično sodelujejo. O sami akciji so bili preko naše spletne strani redno obveščeni tudi starši«, je dodala Darja Brezovar, ravnateljica OŠ Bršljin. Na omenjeni šoli so že oblikovali predlog za nadaljevalne aktivnosti. Enkrat mesečo, do konca šolskega leta, bi imeli zbiralni dan. Komunala bi poskrbela za kontejnerje, šola pa za vse ostalo. Zbirali bi količinsko in upajo, da bi zbrano odpadno embalažo lahko tudi cenovno ovrednotili. »Ker smo v vseh učilnicah in sanitarijah že začeli uporabljati higienski papir, izdelan iz odpadne embalaže, bi na tak način učenci in zaposleni prispevali k zmanjšanju naših skupnih stroškov«, še dodaja Brezovarjeva.

Projekt podpira tudi Mestna občina Novo mesto z županom Gregorjem Macedonijem na čelu: »Veseli smo, da partnerji v projekt vključujejo tudi mlajše generacije in jih motivirajo, da so radovedni, da sami raziskujejo in prispevajo za skupno dobro, hkrati pa s tem k projektu pritegnejo tudi svoje starše. Projekt smo zato z navdušenjem podprli, ker verjamemo, da gre za izjemen primer dobre prakse, ki ga je potrebno prenašati tudi na ostale občine.«

220 ton odpadne KEMSO obvaruje 1.100 dreves

V osmih občinah, v katerih deluje Komunala Novo mesto, živi 65.000 prebivalcev. Ti v rumene zabojnike ali rumene vreče odvržejo 220 ton embalaže mleka in sokov na leto. Iz tolikšne količine KEMSO je mogoče izdelati 98 ton higienskega papirja. To je količina, ki jo na leto porabijo lokalne javne ustanove. Za izdelavo tolikšne količine papirja bi bilo treba posekati 1.100 dreves, z aktivnim sodelovanjem v projektu KEMSO pa bi jih lahko ohranili.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava