FOTO: Na Kapitlju odprli vrata usmiljenja

13.12.2015 | 20:00

Novomeški škof msgr. Andrej Glavan je odprl in blagoslovi nova svetoletna vrata.

Novo mesto - Novomeški škof msgr. Andrej Glavan je danes dopoldne slovesno odprl in blagoslovil svetoletna vrata na cerkvi sv. Nikolaja. Škofija Novo mesto se je namreč odločila v počastitev svetega leta usmiljenja, ki se je na pobudo papeža Frančiška začelo 8. decembra, 650-letnice ustanovitve Novega mesta ter 10-letnice škofije za obnovo in preoblikovanje severnih vrat v novomeško stolnico.

Mirsad Begić je zadovoljen s svojo umetnino, ki krasi novomeški Kapitelj.

Vrata, ki so pravo umetniško delo priznanega akademskega kiparja Mirsada Begića in na katerih je v bronu upodobil obličja treh dolenjskih blaženih: neuklonljivega branilca krščanskega prepričanja Alojzija Grozdeta, dve izmed drinskih mučenk, redovnic »hčera božje ljubezni«, sester Krizine Bojanc in Marije Antonije Fabjan ter ustanovitelja Novega mesta, habsburškega cesarja Rudolfa 4. ter novomeški kapiteljski grb in arheološke izkopanine - so bila do danes dopoldne zakrita. Škof jih je slovesno odprl in skoznje so v cerkev stopili zbrani duhovniki in verniki. Na dogodku je bil tudi umetnik Begić.

Ta vrata niso navadna sveta vrata, ampak so obenem tudi vrata usmiljenja. Vsak kristjan naj bi v sebi odprl ta vrata. Sveta vrata so simbol, ki ima po papeževih besedah moč: "Kdorkoli bo stopinj skoznje, bo lahko občutil ljubezen Boga, ki tolaži, odpušča in daje upanje."

Na slovesni sv. maši, ki je sledila blagoslovitvi in odprtju, so sprejeli nove katehumene.

Besedilo in foto: L. Markelj

Galerija

Komentarji (1)

13.12.2015 2   (2)   (0)   OceniJan 
To pa res zgleda fenomenalno. Čestitke avtorju in naročniku za pogum. Mislim da bodo tudi turistom zanimiva, ne zgolj novomeškim vernikom.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava