Kljub le petim stopinjam potapljači množično v Krko

9.1.2016 | 18:15

Foto: I. Vidmar

Novo mesto - Novomeški Klub za podvodne aktivnosti je danes opoldne pripravil že 22. tradicionalno odprtje potapljaške sezone v Sloveniji v okviru Slovenske potapljaške zveze, če pa k temu prištejejo novoletne potope, ki so jih potapljači novomeškega kluba praviloma 1. januarja na novega leta dan v osemdesetih letih opravili na Otočcu, pa bo vseh tovrstnih akcij Kluba za podvodne aktivnosti kmalu trideset.

Današnje akcije se je udeležilo 81 slovenskih potapljačev in en hrvaški, od teh pa se jih je dejansko z zasneženega brega oziroma natančneje z Rudolfovega splava v Krko potopilo 23, kar je glede na temperaturo reke Krke, ki je tokrat znašala vsega 5 stopinj Celzija, kar precej.

Za novomeške potapljače je novoletni potop tudi priložnost, da potegnejo črto pod minulo sezono, povedo, kaj nameravajo delati v novem letu. Lansko leto je bilo zanje precej bogato. Tečaj za športnega potapljača je opravilo enajst novincev, med katerimi je tudi precej mladih, kar vodstvo kluba še posebej veseli. Klub je lani poleg tradicionalnega novoletnega potopa in septembrske ekološke akcije organiziral potapljanje v čeških jezerih, člani kluba so dejavno sodelovali na vseh z reko Krko povezanih prireditvah v sklopu proslave 650-letnice Novega mesta, predvsem pri projektu Krka živi, ob koncu leta pa se je skupina članov kluba potapljala v Egiptu v Rdečem morju. Kot že več zadnjih let so prvomajske praznike preživeli na potapljaškem taboru v Biogradu, precej potopov pa so opravili tudi v akvatoriju Krka in Cresa.

Seveda niso zanemarili niti potapljanja v reki Krki, kjer je med člani KPA Novo mesto zadnja leta najbolj dejaven Jože Zarabec, ki je, kot pove inštruktor potapljanja in podpredsednik kluba Aleš Blatnik, "absolutni rekorder", kar se  tiče potapljanja v Krki, pa ne le po številu potopov, ampak tudi po tem, kaj je v Krki videl, našel in tudi posnel.

Klub za podvodne aktivnosti šteje nekaj prek 60 članov, od katerih jih je polovica stalno aktivnih, ostali pa so dejavni le občasno. Za letos poleg tečajev in stalnih akcij načrtujejo tudi potapljaško ekspedicijo na avstrijska jezera.

I. Vidmar

Galerija

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava