Kakšen bo razvoj Trebnjega?

20.2.2016 | 19:30

V Trebnjem je skupina Arhitekturni nasvet včeraj predstavila smernice za uravnotežen razvoj mesta. (Foto: J. S.)

V Trebnjem je skupina Arhitekturni nasvet včeraj predstavila smernice za uravnotežen razvoj mesta. (Foto: J. S.)

Aljoša Merljak iz skupine Arhitekturni nasvet

Aljoša Merljak iz skupine Arhitekturni nasvet

Trebanjski župan Alojzij Kastelic

Trebanjski župan Alojzij Kastelic

Trebnje - S predstavitvijo smernic za uravnotežen razvoj Trebnjega so včeraj sklenili osemdnevno dogajanje v sklopu projekta »Kaj vidiš?«, ki ga je skupina Arhitekturni nasvet pripravila v sodelovanju s trebanjsko občino. Gre ta projekt Zavoda za uravnotežen prostorski razvoj Aksa, s katerim so želeli javnost vključiti v razvoj vizije Trebnjega.

Tako so v preteklih dneh pripravili različne delavnice, diskusije in druge aktivnosti po načelu participatornega oblikovanja, na podlagi vseh izkustev, pridobljenih prek omenjenih aktivnosti, in obstoječih razvojnih predlogov mesta, pa je skupina Arhitekturni nasvet pripravila smernice za nadaljnji razvoj.

»Med drugim smo izvedli tudi poglobljeno raziskavo o tem, kaj si meščani želijo,« pravi Aljoša Merljak iz skupine Arhitekturni nasvet in dodaja, da so meščani izpostavili številne želje, med drugim bazen, sprehajalne poti, kulturni center in drugo, ključna rdeča nit pa je bila potreba po osrednjem prostoru, ki bi bil namenjen druženju in povezovanju.

»Zdajšnja glavna cesta, ki teče skozi mesto, je bila tak prostor, ampak danes zaradi prometa enostavno ne deluje več na tak način, zato smo javni prostor predvideli drugje,« razlaga Merljak. Skupina mladih strokovnjakov je tako osrednji mestni prostor predvidela med sedanjo glavno cesto in železensko progo, prav pri železniški postaji bodo v prihodnih letih predvidoma zgradili dolgo pričakovano večnamensko dvorano, je ob tej priložnosti pojasnil župan Alojzij Kastelic.

V skupini Arhitekturni nasvet so predlagali še, naj se pri umeščanju nove dvorane upošteva odnos do predvidenega novega skupnega prostora, kjer sicer niso začrtali posameznih objektov, temveč le podali smernice, kako naj se prostor ohranja skozi bodoče ureditve. A vsak poseg mora biti premišljen, so poudarili.

Med predlogi, ki so jih podali, bi dolgoročno sedanji most, ki vodi proti trebanjskemu gradu – temu bi bilo treba dodati novo vsebino –, zaprli za promet, območje ob Temenici bi veljalo zaščititi in ohraniti, so izpostavili, zato večjih športnih površin na tem območju ne priporočajo. Med drugim so zasnovali tudi novo stanovanjsko sosesko, glavne ceste, ki vodi čez mesto, pa ne bi bilo smiselno zapreti za promet, so še poudarili.

»Mladi imajo drugačen pogled, ki še ni ujet v različne okvire. Razmišljajo široko in sorazmerno dolgoročno o tem, kaj moramo v prihodnosti ohraniti in čemu se lahko odrečemo,« pa pravi trebanjski župan in dodaja, da bodo njihove smernice temeljito preučili, nato pa bodo na potezi strokovnjaki, da povedo, na kaj bi veljalo v prihodnje staviti pri nadaljnjem razvoju Trebnjega.

J. S.

Galerija

Komentarji (1)

29.6.2016OceniStefka Makovec 
Pametna ideja, da se narediti celoten projekt mesta v sodelovanju z željami krajanov, obnovi in oživi samo mesto in ideja o večnamenskem prostoru za druženje in tako poskrbljeno za vse generacije. Srečno pri realizaciji.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava