dolenjska

Gregorčki so zaplavali tudi po Temenici

12.3.2016 | 08:15 | J. S.

Na Temenici so včeraj prvič spuščali gregorčke. (Foto: J. S.)

Na Temenici so včeraj prvič spuščali gregorčke. (Foto: J. S.)

Podpredsednica TD Trebnje Milka Poljanc

Podpredsednica TD Trebnje Milka Poljanc

Gregorčki so zaplavali tudi po Temenici

Trebnje - V Trebnjem so se včeraj prvič pridružili tradicionalnemu spuščanju gregorčkov. Turistično društvo Trebnje je namreč pripravilo prireditev Pozdrav pomladi – gregorčki na Temenici, na kateri se je kljub kislemu vremenu zbralo lepo število obiskovalcev, ki so se na ta način poslovili od zime in pozdravili pomlad.

»Na predvečer sv. Gregorja želimo obuditi spomin na star slovenski praznik. Po gregorijanskem koledarju se na sv. Gregorja začne pomlad, dnevi se začnejo daljšati, pa tudi ptički se ženijo in zaljubljenci praznujejo,« pravijo v društvu, kjer so tudi pripravili nekaj gregorčkov in priskrbeli svečke, obiskovalce pa so pogostili z jabolki in jih razveselili z darilom – glineno ptico.

Prireditev so sicer pripravili ob Temenici za Sparom. »Iskali smo primerne lokacije in izkazalo se je, da je ta najbolj idealna. Pridobili smo tudi vsa potrebna dovoljenja,« razlaga podpredsednica trebanjskega turističnega društva Milka Poljanc. Ne nazadnje so poskrili še za varovanje železniškega prehoda, nad obiskovalci, ki so po reki spuščali gregorčke, pa sta bdela trebanjska gasilca.

Kot še pravi Poljančeva, so v društvu iskali nove ideje, kako oživeti mesto in povezati krajane, hkrati pa so želeli dogodek povezati z ekološkim ozaveščanjem. »Ladjice naj bi bile izdelane iz ekoloških oz. razgradljivih materialov,« razlaga in dodaja, da so sodelovali tudi s trebanjsko Komunalo, ki je poskrbela, da so barčice pobrali iz reke, tako da je Temenica, najbolj poznana slovenska ponikalnica, ostala nedotaknjena. »Trudimo se ohranjati tradicijo in biti ekološki,« še poudarja Poljančeva.

Kot še pravijo v trebanjskem društvu, so bili s prvim tovrstnim dogodkom zadovoljni, zato si želijo, da bi tudi gregorčki na Temenici postali tradicionalni.

‹ nazaj

Galerija (17)

Gregorcki na Temenici 001
Gregorcki na Temenici 002
Gregorcki na Temenici 003
Gregorcki na Temenici 004
Gregorcki na Temenici 005
Gregorcki na Temenici 006
Gregorcki na Temenici 007
Gregorcki na Temenici 008
Gregorcki na Temenici 009
Gregorcki na Temenici 010
Gregorcki na Temenici 011
Gregorcki na Temenici 012
Gregorcki na Temenici 013
Gregorcki na Temenici 014
Gregorcki na Temenici 015
Gregorcki na Temenici 016
Gregorcki na Temenici 017

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava