posavje

FOTO: Odkrili spominsko ploščo jezikoslovcu Jožetu Toporišiču

19.3.2016 | 17:45 | M. L.

Spominsko ploščo sta odkrila akademik Tadej Bajd (levo) in brežiški župan Ivan Molan. (Foto: M. L.)

Spominsko ploščo sta odkrila akademik Tadej Bajd (levo) in brežiški župan Ivan Molan. (Foto: M. L.)

Reza Toporišič (levo) je recitirala eno svojih pesmi. (Foto: M. L.)

Reza Toporišič (levo) je recitirala eno svojih pesmi. (Foto: M. L.)

Foto: M. L.

Foto: M. L.

Mostec - Danes so na Mostecu odkrili spominsko ploščo slovenskemu jezikoslovcu akademiku prof. dr. Jožetu Toporišiču. Brežiški župan Ivan Molan je v nagovoru med drugim dejal, da so v čast svojemu velikemu rojaku v občini Brežice razglasili Toporišičevo leto. Župan se je zahvalil Toporišičevim, ker so dovolili postavitev table na hiši. Zahvalil se je tudi odboru, ki organizira dogodke v spominskem letu.

Slavnostni govornik je bil predsednik Slovenske akademije znanosti in umetnosti akademik prof. dr. Tadej Bajt. »Spominske plošče in spomeniki imajo, kot že ime pove, nalogo, da ohranjajo spomin. Brez ohranjanja spomina ne vemo, od kod prihajamo niti, kdo smo. Prav tako ne vemo, kam nas bo vodila pot v prihodnje. Latinski rek pravi, da nas bodo prav kamni naučili tisto, kar nam učitelji ne povedo,« je rekel.

Kot je poudaril, smo Slovenci svojo narodno pripadnost zgradili na jeziku in slovenski jezik je vrednota, ki nas povezuje že poldrugo tisočletje. »Zato ni težko razumeti, da so do danes ostali spomeniki v čast našemu prvemu pesniku Valentinu Vodniku, našemu največjemu pesniku Francetu Prešernu in avtorju prve slovenske knjige Primožu Trubarju. Pred nekaj manj kot sto leti pa smo Slovenci postavili tudi prvi spomenik jezikoslovcu, velikemu slovenskemu znanstveniku Francu Miklošiču. Slovenski jezik tudi v današnjem času daje identiteto našemu narodu. Zato je razumljivo, da smo danes zbrani na Mostecu pred rojstno hišo drugega velikega slovenskega jezikoslovca Jožeta Toporišiča,« je rekel slavnostni govornik.

V Toporišičevem obširnem znanstvenem preučevanju slovenskega jezika je bila po Bajdovih besedah zgodnji vrhunec prva izdaja Slovenske slovnice leta 1976. "Na žalni slovesnosti na SAZU je akademik Janez Orešnik spomnil na naslednje: 'Pri španski akademiji so izdali špansko slovnico na 5.000 straneh, ki jo je bilo izdelalo okoli 150 jezikoslovcev iz Španije in Srednje ter Južne Amerike. Slovenska slovnica prof. Toporišiča zajema skoraj 1.000 strani, a sestavil jo je prof. Toporišič kot edini avtor.' S to primerjavo je hotel pokazati na pregovorno garaštvo prof. Toporišiča: vsekakor je opravil intelektualno delo več kot enega samega človeka,« je poudaril akademik Tadej Bajd.

Slavnostni govornik je dejal, da je bilo zadnje večje Toporišičevo strokovno delo slovenski pravopis, ki ga je pripravil s sodelavci in je izšel leta 2001. Prav po pravopisu in slovnici bo Jožeta Toporišiča pomnilo še kar nekaj generacij.

Akademik Tadej Bajd je govoril tudi o uporabi slovenščine in angleščine na predavanjih na univerzi.

Svakinja Jožeta Toporišiča Reza Toporišič je predstavila ledinska imena na Mostecu in recitirala svojo pesem o Mostecu.

Ker je imel Jože Toporišič rad glasbo citer, so jo uvrstili v današnji spored. Igrali sta učenki glasbene šole Brežice Ema in Anamarija Agnič pod mentorstvom Anite Veršec. Brežiška gimnazijka Žana Florjanič Baronik je recitirala pesem Tomaža Šalamuna, ki ga je zelo cenil tudi Jože Toporišič.

Spominsko ploščo na pročelju Toporišičeve rojstne hiše so zasnovali sodobno, saj lahko preko QR kode na njej s pametnim telefonom obiskovalec prebere Toporišičev življenjepis v šestih jezikih.

Spominsko ploščo so s pomočjo podpornikov postavili Posavski muzej Brežice, Knjižnica Brežice, brežiška občina in Civilna pobuda v spomin doktorju Jožetu Toporišiču Mostec.

‹ nazaj

Galerija (30)

IMG_7764
IMG_77641
IMG_7765
IMG_7766
IMG_7767
IMG_7769
IMG_7771
IMG_7773
IMG_7776
IMG_7777
IMG_7778
IMG_7781
IMG_7782
IMG_7785
IMG_7786
IMG_7787
IMG_7793
IMG_7795
IMG_7796
IMG_7797
IMG_7798
IMG_7801
IMG_7804
IMG_7805
IMG_7806
IMG_7808
IMG_7809
IMG_7811
IMG_7812
IMG_7813

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava