dolenjska

Avtizem tu in zdaj

7.4.2016 | 13:15 | Foto in tekst: J. A.

Na okrogli mizi, ki jo je povezovala Carmen L. Oven (prva z desne), so sodelovali (od leve proti desni): Mojca Pavelšek, Dejan Sotirov, Marta Macedoni Lukšič, Primož Mihelič in Dijana Majstorović.

Na okrogli mizi, ki jo je povezovala Carmen L. Oven (prva z desne), so sodelovali (od leve proti desni): Mojca Pavelšek, Dejan Sotirov, Marta Macedoni Lukšič, Primož Mihelič in Dijana Majstorović.

Avtizem tu in zdaj

Novo mesto - Polna Trdinova učilnica v novomeški knjižnici Mirna Jarca je bila sinoči dokaz, da je avtizem tema, ki zanima zelo širok krog ljudi; tam je namreč potekala okrogla miza z naslovom Avtizem tu in zdaj, ki je bilo prvo tovrstno srečanje na Dolenjskem. Dogodek je knjižnica organizirala v sodelovanju z Vrtcem Ciciban Novo mesto. "To je strokovni prispevek k praznovanju 650-letnice Novega mesta in 85-letnice predšolske vzgoje v Novem mestu. Vsaj zadnje desetletje se srečujemo z otroki z avtizmom ali vsaj nekimi znaki avtističnega spektra in pogosto se nam dogaja, da ne znamo pravočasno prepoznati ali potem tudi s težavo urejamo te zadeve v vrtcu," je v svojem pozdravnem nagovoru povedala ravnateljica vrtca Ciciban Majda Kušer Ambrožič.

Avtizem je najhitreje naraščajoča razvojna motnja. Pogostnost avtizma je v zadnjih dveh desetletjih narasla za več 10x, prizadene več kot 1 % populacije. Najpogosteje se kaže v obliki primanjkljaja na področju socialne komunikacije in kot nefleksibilnost, avtizem navadno spremljajo še druge posebnosti.

V skoraj dveh urah je moderatorka okrogle miza Carmen L. Oven s sodelujočimi govorila o značilnostih in diagnostiki avtizma, o tem, kako pogost je, kako otroke vključujejo v obravnave, kako se z njimi ukvarjajo na taborih, nekaj besed so namenili tudi terapevtskim pristopom.

V razpravi so sodelovali: svetovalna delavka v Vrtcu Ciciban Novo mesto in izvajalka dodatne strokovne pomoči otrokom s posebnimi potrebami Mojca Pavelšek, vodja Društva Eternia za pomoč mladim z motnjami vedenja in idejni vodja projekta Tabor Mavrični bojevniki Dejan Sotirov, ustanoviteljica in direktorica Inštituta za avtizem in sorodne motnje  Marta Macedoni Lukšič, ustanovitelj Društva Sonshine – Evropski center za obravnavo avtizma Primož Mihelič in vodja razvojne ambulante v zdravstvenem domu v Novem mestu Dijana Majstorović.

Odmerjeni čas dogodka se je prehitro iztekel in na koncu je publika opozorila, da bi si želela na to temo še več dogodkov, ena od učiteljic je povedala, da bi si želela, da ji kdo razloži, kako naj z otroki, ki imajo to motnjo, dela v razredu.

‹ nazaj

Galerija (5)

Majda Kušer Ambrožič
avtizemkmj003
avtizemkmj004
avtizemkmj005
avtizemkmj006

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava