V Toporišičevo rojstno hišo povabili Zorana Jankovića

15.4.2016 | 07:40

Foto: M. L.

Foto: M. L.

V Toporišičevo rojstno hišo povabili Zorana Jankovića
Reza Toporišič

Reza Toporišič

V Toporišičevo rojstno hišo povabili Zorana Jankovića

Mostec - Včeraj popoldne je na povabilo brežiškega župana Ivana Molana župan Mestne občine Ljubljana Zoran Janković obiskal Mostec in spominsko ploščo, posvečeno slovenskemu jezikoslovcu akademiku prof. dr. Jožetu Toporišiču. Pri izvedbi obiska so sodelovali tudi predstavniki civilne pobude v spomin doktorju Jožetu Toporišiču Mostec in ožjega programskega odbora Toporišičevega leta.

Brežiški župan je med pozdravom povedal, da Janković prihaja danes, ker se ni mogel udeležiti odkritja spominske plošče na Mostecu. Predstavnica civilne pobude Irena Majce je ljubljanskemu županu sporočila željo domačinov z Mosteca, programskega odbora in brežiške občine, da bi v slovenskem glavnem mestu postavili Toporišičev kip.

Jankovič je predlagal, naj predlog pisno posredujejo Mestni občini Ljubljana, in obljubil postavitev kipa v oktobru. Kot je dejal v kratkem nagovoru, je Toporišič zanj največji jezikoslovec, tako kot je Ljubljana najlepše mesto.

Plošča na Mostecu je na Toporišičevi rojstni hiši. Ploščo je danes ljubljanskemu gostu in obiskovalcem predstavil njen oblikovalec arhitekt Dušan Blatnik z Mosteca.

Svakinja Jožeta Toporišiča Reza Toporišič, ki živi v akademikovi rojstni hiši, je recitirala svojo pesem. Helena Dobrovoljc iz ZRC SAZU pa je kratko predstavila Jožeta Toporišiča. Udeležence je nagovoril tudi vodja ambasadorjev za ohranitev spomina na Jožeta Toporišiča Leopold Zonik, ki je Rezi Toporišič in Zoranu Jankoviću podaril knjigo pesmi.

Obisk je minil v sproščenem in prisrčnem vzdušju, h kateremu so prispevali kar vsi udeleženci, zlasti govorci.

Za konec so udeleženci, med katerimi je bil tudi Toporišičev sin Andrej, stopili še v hišo v sobo, kjer je bival Toporišič, in tam jih je pričakala obložena miza.

M. L.

Galerija

Komentarji (7)

15.4.2016Ocenikorl 
https://www.youtube.com/watch?v=cJk4yTmNMtE
15.4.2016OceniMe zanima 
A samo to zmore tvoja inteligenčna superiornost?
15.4.2016OceniMatej 
Obiskal je spominsko ploščo?
15.4.2016Ocenikorl 
me zanima-legart-jež-šizofrenija. moram te razočarat, ker si je nekdo drug sposodil moj nadimek.
15.4.2016OceniMe zanima 
Korl, ti supreriorna inteligenca, pa ne svojih traparij pripisovat drugim, nooooo! Sposodil tvoj nadimek ... Sicer pa kdo bi se podpisoval s tvojim nickom. Le največji osel bi rinil v tvojo inteligenčno superiornost! Superiorna inteligenčna velesila kot si, pa tega ne zmoreš razrešit? Ti , korl, kako pa je kaj z maili? Te Slovenci in zamejci še zasipavajo s pohvalami dejanj tvoje superiornosti? Ti je Janez že kaj twittnil?
15.4.2016Ocenikorl 
hehe............
15.4.2016OceniMe zanima 
Ja, hehehehehehehe korl ;-))! Konc superiorne inteligentnosti? Vzel tabletke?

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava