Pa sem jim povedal

15.4.2016 | 11:00

Robert Lozar s predsednico DLUD Jožica Medle (Foto: I. Vidmar)

Pa sem jim povedal

Novo mesto - Robert Lozar, akademski slikar iz Črnomlja vztraja v svojem poklicu, čeprav je trg umetnin pri nas skoraj povsem zamrl in je sliko veliko težje prodati kot nekoč. Da ni tako le pri nas, ampak da je tak odnos do kulturnih dobrin na splošno značilen za skoraj ves mediteranski svet, precej drugače pa je, ko človek prestopi severno mejo, pravi Lozar, ki je eno od svojih slik, ki od sinoči visijo v mali dvorani Kulturnega centra Janeza Trdine, ki jo že dobro leto kot s svojim razstaviščnim prostorom upravlja Društvo likovnih umetnikov Dolenjske, poimenoval Pa sem jim povedal.

Zagotovo imajo samostojni umetniki, kakršen je Robert Lozar, marsikaj povedati in lahko predsedniku vlade z nasveti pomagajo tudi pri razmišljanju o tem, ali bo iz vlade nagnal kulturno ministrico, s katero naj ne bi bil zadovoljen, a so običajno tiho in se tolažijo s tem, da delajo tisto, kar si želijo delati.

Pravzaprav gre pri njegovi tokratni razstavi za neke vrste skupinsko razstavo. Človek, ki bi naključno zašel v razstavišče in se pred tem ne bi pozanimal, kdo razstavlja, bi bil najbrž prepričan, da so slike razstavili najmanj trije slikarji. Robert namreč tokrat posega tako v polje realizma oziroma vsaj v neke vrste impresionističnega realizma, v abstrakcijo in nadrealizem. Pa pri tem ne gre za slike iz njegovih različnih razvojnih obdobij, saj so vsa razstavljena dela nova, nastala so v zadnjih dveh letih. Slogovno različna dela so nastajala paralelno, kot da bi šlo za razdvojeno oziroma raztrojeno osebnost, za kar Robert pravi da verjetno ni, je pa na to jasno namignil z naslovom razstave: Robert Lozar, skupinska samostojna razstava.

"Sodim med tiste ustvarjalce, ki slikarstva ne dojemajo kot polje, ki mora biti vedno natančno zamejeno, do skrajnosti notranje konsistentno in razvojno logično. Zdi se mi, da v vsakem v nas tiči želja po preseganju mej, ki nam jih postavijo drugi ali pa si jih zgradimo sami. Prizadevam si, da bi impulze, ki so drugačni, nepričakovani, navidez ali dejansko nelogični, vključil v svoje slike ali pa celo stopil na kakšno drugo pot. Seveda pa ne moreš iz svoje kože in glede na to, da verjetno nisem razcepljena osebnost, na kar ironično namiguje naslov razstave, lahko v vseh tipih slik opazimo povezave. in ravno zaradi slednjih se mi je zdelo smiselno soočiti jih v istem prostoru," o svojih odločitvah pravi Robert Lozar.

Razstava bo na ogled do 20. junija, ko naj bi Društvo likovnih umetnikov v svojem razstavišču v Kulturnem centru Janeza Trdine postavilo skupinsko razstavo več slikarjev.

I. Vidmar

Galerija

Komentarji (2)

15.4.2016 2   (2)   (0)   OceniTadej 
Odlično!
1.5.2016–1   (0)   (1)   OceniMilka 
Od Vike Lozar sin. Slike odražajo odnos do prostora in bivanje v njem. Odražajo tudi večno iskanje sinergije in razumljenja do samega sebe. Vsekakor se je ponovno izkazalo, da Lozar skozi barvo vstopa v trodimenzionalni prostor skozi svetlobo in barvo, odlično obvlado percepcijo, daljavo in trodimenzionalnost. Vsekakor je Lozar odličen slikar in vsekakor je pričakovati, da bo presentil z novimi razsežnostmi. Nekako tako se bere likovne kritike. Kar nekaj...

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava