Od Obre pa do graških simfonikov

19.4.2016 | 12:45

Ko pride domov, pa še vedno rad sede na cajon, ki jih z  očetom tudi izdelujeta, in zaropota s prijatelji iz skupine Greg & Domine.

Ko pride domov, pa še vedno rad sede na cajon, ki jih z očetom tudi izdelujeta, in zaropota s prijatelji iz skupine Greg & Domine.

Dominik Pavlenič je lani na mednarodnem glasbenem tekmovanju Svirel zbral vseh sto od stotih  možnih točk, dobil prvo nagrado, zlato plaketo, in posebno nagrado, ki je  bila solističen nastop na koncertu z orkestrom Slovenske vojske, v  finalu pa je postal absolutni zmagovalec kategorije tolkala. (Foto: Jernej Skrt)

Dominik Pavlenič je lani na mednarodnem glasbenem tekmovanju Svirel zbral vseh sto od stotih možnih točk, dobil prvo nagrado, zlato plaketo, in posebno nagrado, ki je bila solističen nastop na koncertu z orkestrom Slovenske vojske, v finalu pa je postal absolutni zmagovalec kategorije tolkala. (Foto: Jernej Skrt)

Novo mesto - Dominik Pavlenič je bil najprej oboževalec skupine Dan D in na prvem koncertu je ves čas kot začaran opazoval le bobnarja Dušana Obradinovića Obro, ki je postal njegov idol. Zdaj študira na Akademiji za glasbo v Gradcu, pred dnevi je kot tolkalist nastopil z graškimi simfoniki, ko pride domov, pa še vedno rad sede na cajon, ki jih z očetom tudi izdelujeta, in zaropota s prijatelji iz skupine Greg in domine.

Glasba je del njegovega življenja že od zibelke. Dominikov oče je učitelj kitare na novomeški glasbeni šoli, mama se je dolgo časa ukvarjala s petjem. Ko je bil še majhen, so doma in v avtu veliko prepevali, oče jih je spremljal na kitari. Da bo že zgodaj prestopil prag glasbene šole, je bilo pričakovati. Začel je pri štirih letih v pripravnici pri Petri Slak, dve leti kasneje pa je opravil sprejemni preizkus za trobento pri učitelju Miru Sajetu. Po šestih letnikih pouka trobente in bronastem priznanju na tekmovanju mladih glasbenikov Slovenije TEMSIG je njegovo glasbeno pot v povsem drugo smer usmeril koncert novomeških rockerjev, skupine Dan D.

"Kot pravi Novomeščan sem v določenih letih postal oboževalec skupine Dan D. Oče me je peljal na njihov koncert v dvorano Marof, kjer sem ves čas opazoval samo bobnarja. Tako je Dušan Obradinovič Obra postal moj idol in obenem razlog, da sem se tisto jesen vpisal na pouk tolkal pri profesorju Miru Tomšiču. Od tedaj ni več dneva, ko ne bi bil v stiku s tolkali, kaj šele, da ne bi vsaj tapkal po nogah, mizi, stolu… " o usodnem koncertu in vsem, kar je ta prinesel v njegovo življenje, pravi Dominik Pavlenič, ki je pod mentorstvom Mira Tomšiča osvojil najprej bronasto in potem še zlato priznanje na tekmovanju mladih glasbenikov Slovenije. Bil je tudi član Tomšičeve tolkalske skupine Muvaruvagruva, na tolkala je igral v simfoničnem orkestru glasbene šole Marjana Kozine.

Uspešno je opravil sprejemni preizkus na ljubljanskem Konservatoriju za glasbo in balet, kjer je nadaljeval šolanje v razredu prof. Borisa Šurbeka in kasneje pri prof. Jožetu Bogolinu in pod njegovim vodstvom dosegel še eno bronasto priznanje na tekmovanju TEMSIG ter dobil ogromno izkušenj na področju komorne glasbe.

"S komorno zasedbo BUM KGBL smo nastopali po vsej Sloveniji. Kot tolkalist v simfoničnem orkestru Konservatorija z glasbo sem nastopal tudi v prostorih slovenske Filharmonije, Cankarjevega doma, koncerte smo imeli tudi v sosednjih državah. V zadnjem letniku na konservatoriju me je na maturitetni nastop, tekmovanja in sprejemne preizkuse pripravljal prof. Simon Klavžar, ki je svoje delo opravil odlično, saj sem maturitetni nastop opravil z odliko.

Dominik Pavlenič je bil po diplomi na Konservatoriju za glasbo sprejet na Univerzo za upodabljajočo umetnost v Gradcu, na mednarodnem glasbenem tekmovanju Svirel je zbral vseh sto  možnih točk, dobil prvo nagrado, zlato plaketo in posebno nagrado, ki je bila solističen nastop na koncertu z orkestrom Slovenske vojske, v finalu pa je postal absolutni zmagovalec kategorije tolkala.

"Za študij v tujini sem se odločil predvsem zaradi pogojev, ki jih ponujajo tuje univerze. Od lanskega oktobra študiram v Avstriji na Akademiji za glasbo v Gradcu, kjer sem v razredu svetovno priznane tolkalistke prof. Ulrike Stadler. Sodelujem v številnih orkestrskih in komornih projektih, nastopam pa tudi kot solist. Aprila sem imel čast igrati tudi z graškimi simfoniki. Seveda me moj študij pelje v profesionalne glasbene vode, ampak kljub temu se še vedno rad usedem na cajon ter s prijatelji zaropotam in zapojem," pravi Dominik Pavlenič.

I. V.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava