bela krajina

Kmalu dva koncerta za Anjo Zamido

10.5.2016 | 15:30 | Mirjam Bezek-Jakše

Anja komaj čaka, da bo mimo junijska operacija vodene ciste v njeni glavi. (Foto: M. B.-J., arhiv DL)

Anja komaj čaka, da bo mimo junijska operacija vodene ciste v njeni glavi. (Foto: M. B.-J., arhiv DL)

Stopiče, Semič - Že nekaj časa se vrstijo dobrodelni dogodki, da bi pomagali mladi Anji Zamida. V soboto, 14. maja, bo dobrodelni koncert v športni dvorani v Stopičah v organizaciji Medobčinskega društva invalidov Novo mesto. Od 20. ure dalje bodo nastopili: Anka Boys, Elda Viler, Irena Yebuah Tiran, Lea Likar, Matjaž Kumelj, Mladi Dolenjci, Omar Naber, Plesni studio Novo mesto, Rockapella, Sara Kobold, Sašo Gačnik, Tretji kanu in zbor Lavrencij. Le dan kasneje, torej v nedeljo, 15. maja, bo dobrodelna prireditev Nasmeh za Anjo tudi v Kulturnem centru Semič. Od 18. ure dalje bodo nastopili: Gal Gjurin, Gušti, Nina Pušlar, Dolenjski zvoki, Ansambel Pogled, Ansambel Petra Finka, Žana, Rebeka Dremelj, Harmonikarski orkester Andreja Bajuka, Preloški muzikanti in Ema Starešinič, Vivijana Kukar, hip hop plesni nastop, Jernej Kozan, Irena Tratnik in humorist Matija Rom.

Pet evrov lahko donirate tudi, če pošljete SMS sporočilo ANJA5 na številko 1919. Na njeno prošnjo za pomoč pa so se odzvali tudi pri Medobčinskem društvu invalidov Novo mesto in Društvu prijateljev mladine Črnomelj ter odprli računa, na katerih se zbira denar, ki je namenjen izključno za pokritje stroškov njenega operativnega posega. Sredstva lahko nakažete na Medobčinsko društvo invalidov, Rozmanova ulica 32A, 8000 Novo mesto, davčna številka: 54657822, niso davčni zavezanci, IBAN SI56 6100 0000 8803 679, Delavska hranilnica, sklic 00 03062016, namen: za Anjo. Ali pa na Društvo prijateljev mladine Črnomelj, Grajska cesta 39, 8340 Črnomelj, davčna številka 50876007, niso davčni zavezanci, IBAN SI56 0243 0001 6581 518, NLB, namen: za Anjo.

O Anji smo večkrat poročali tudi na naših spletnih straneh, spodaj pa je članek iz tiskane izdaje Dolenjskega lista z dne, 28. april 2016:

Cista v glavi je življenje postavila na glavo

Mlada študentka si želi, da bi lahko znova zaživela življenje, kakršno je živela nekdaj. (Foto: M. B.-J., arhiv DL)

Mlada študentka si želi, da bi lahko znova zaživela življenje, kakršno je živela nekdaj. (Foto: M. B.-J., arhiv DL)

»Bila sem čisto običajna študentka, pripravljena poprijeti za vsako delo, polna veselja in življenjske energije. Vsak dan sem videla kot priložnost za odkrivanje novega znanja. Imela sem sanje, da bom prepotovala ves svet, da bom uspešna in da si bom ustvarila svojo družino. Danes so moje sanje drugačne …«

Tako je začela svojo življenjsko zgodbo, ki jo je bila pripravljena deliti z ostalimi, 23-letna Anja Zamida iz Srednje vasi pri Semiču, študentka sociologije-upravljanja organizacij, človeških virov in znanja na Fakulteti za družbene vede v Ljubljani. Odločitev za ta korak zagotovo ni bila lahka, a pred letom dni se ji je tako rekoč čez noč zgodilo nekaj, kar ji je spremenilo življenje in ga postavilo na glavo. Takrat je tudi v trenutku odrasla.

MENINGITIS KOT SREČA V NESREČI

»Aprila lani sem zbolela za meningitisom, ki so mi ga pozdravili. A na magnetni resonanci so v središču možganov odkrili zelo veliko cisto pinealne žleze. Danes lahko rečem, da je bil meningitis sreča v nesreči. Seveda je bil, ko sem izvedela za cisto, zame izjemno velik šok. Najprej sem rekla, da na operacijo ne pristanem in da ne dovolim, da bi mi odpirali glavo. Operacijo sem videla kot zadnjo rešitev, če res ne bi bilo nobene druge. Poskusila sem z alternativno medicino in še marsičim, a s čimer koli sem poskusila, se vodena cista, ki ni rakava, ni zmanjšala. Veliko informacij sem našla na spletnih straneh in ugotovila tudi, da ima tovrstne ciste precej ljudi. Nekaterim sicer ne delajo težav, a moja ima premer 2,2 centimetra in kadar je premer večji kot 2 centimetra, jo je potrebno operativno odstraniti,« pripoveduje Anja, ki je prišla so spoznanja, da ni druge rešitve, kot da pristane na operacijo.

Kot sama pravi, se zdi mlademu človeku samoumevno, da je zdrav. Tudi zanjo je bilo pred enim letom, preden je zbolela, zdravje normalna stvar. Prav ga je začela ceniti, šele ko je zbolela, in takrat je začela študirati tudi, kako deluje telo. »Zelo veliko sem zvedela o svojem telesu. Med drugim tudi, da pinealna žleza uravnava hormon melatonin, ki uravnava bioritem, in serotonin, ki ga imenujemo tudi hormon sreče. A ker je na pinealni žlezi cista, je razumljivo, da je delovanje obeh hormonov moteno. Zato sem precej zaspana in tudi sicer telo ne deluje tako, kot bi moralo. Imam bolečine v mišicah in kosteh, glavobole, vrtoglavice, slabost, motena sta vid in sluh, imam močan pritisk v glavi, pomanjkanje koncentracije, peša mi spomin, kronično sem utrujena. Zdravnik je rekel, da imam milijon težav,« se nasmehne. Od kdaj ima cisto, Anji niso znali povedati. Lahko je počasi rasla v njeni glavi že od rojstva ali od otroštva. Spominja pa se, da je bila od osnovne šole dalje velika zaspanka in vedno brez zadostne energije.

ČAKAJOČ NA JUNIJSKO OPERACIJO

Po novem letu je začela temeljiteje zbirati informacije o svoji bolezni. Veliko jih je dobila od ljudi, ki so prav tako imeli cisto, in vse te informacije so jo le še bolj utrdile v prepričanju, da brez operacije ne bo šlo. Zaveda se, da je še mlada in da ne bi imela rada večjih zdravstvenih težav, do katerih pa bi gotovo prišlo, če ne bi pristala na operacijo. Cista bi lahko povzročila celo smrt. »Odločila sem se, da stopim korak naprej in zadevo vzamem v svoje roke. Začela sem se zavedati, da moram čim prej priti do želene operacije, ki mi bo omogočila normalno in zdravo življenje. Odločila sem se, da me bo operiral priznani strokovnjak v nemškem Greifswaldu. Zanj sem se odločila zato, ker je z manj invazivno metodo odstranil že veliko cist, in imam občutek, da je večja verjetnost, da bo operacija dobro uspela. A ker bi me lahko operirali tudi v Sloveniji, mi zdravstvena zavarovalnica ne bo pokrila stroškov operacije, ki bodo znašali 25.000 evrov. To je velika vsota, ki je sama oz. s pomočjo staršev ter starejšega brata in sestre, ki mi seveda ves čas stojijo ob strani in me podpirajo, ne bi zmogla.«

In tako se je Anja odločila za akcijo. Svojo zgodbo je objavila na facebooku in kmalu so o njej zvedeli povsod po Sloveniji. Čeprav je šele pred nedavnim razkrila svojo težavo, pa je bil odziv ljudi, ki so ji pripravljeni pomagati, izjemno velik. Prizna, da kar ne more verjeti, da so ji ljudje tako množično priskočili na pomoč. To jo je tako ganilo, da zadnje dni pogosto joče, čeprav jo po drugi strani prav ta dober odziv navdaja z energijo in je kar boljše volje.

Denar mora nakazati v Nemčijo do konca maja, operacija pa bo 3. junija. »Vesela sem, da sem tako hitro dobila rok za operacijo, in želim si, da bi čim prej prišel ta dan in da bi potem spet normalno zaživela. Sedaj se mi dnevi, polni smeha in zabave, zdijo kot daljna preteklost, kot življenje nekoga drugega. Včasih sem bila dejavna povsod in na vseh področjih. Še vedno imam izredno voljo, a kaj ko preprosto ne morem delati. Saj grem tudi na fakulteto, ker ne morem ves čas tičati le doma, a se težko skoncentriram. Seveda pa moram tudi veliko počivati,« še pove Anja Zamida, ki si namerava po operaciji vzeti čez poletje čas za počitek in uspešno okrevanje, jeseni pa bo nadaljevala študij.

‹ nazaj

Komentarji (5)

10.5.2016Oceniopazovalec 
Prava lepotica. Ko ji bi res uspelo ...........
11.5.2016Ocenimojc 
SRECNO ANJA !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
12.5.2016Ocenine vem 
Res ne vem komu se splača pomagati spoštovani v ZZZS?Mlademu človeku? In za to operacijo morajo zopet zbirati mali ljudje?Ne razumem in nočem razumeti.
12.5.2016 1 (1) (0)OceniURBAN  
Katasrofa od države....maladina je tretirana O točk, razen kadar služijo za politične manipulacije in strankarske medsebojne zdrahe. Tisti narod, ki se ne zavzema za mlade nima bodočnosti. Tako je tudi ta država nima. Sramota. Sredi EU. Srečno Anja!
12.5.2016Oceninn 
Draga Anja, sem ti namenil nekaj € in upam da operacija uspe. Srečno.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava