gospodarstvo

Na FINI tudi magistrski in doktorski študij

21.6.2016 | 19:00 | M. Ž.

Zbrani na današnji novinarski konferenci. (Foto: M. Ž.)

Zbrani na današnji novinarski konferenci. (Foto: M. Ž.)

Novo mesto - Fakulteta za industrijski inženiring Novo mesto (FINI), katere ustanovitelja sta novomeška Šolski center in občina, je aprila letos pridobila akreditacijo magistrskega in doktorskega študija. »Po naših dostopnih informacijah je to prvi doktorski študijski program na področju strojništva izven univerz v slovenskem prostoru. Oba omogočata nadaljevanje izobraževanja na fakulteti, hkrati pa pomenita zaokrožitev in dopolnitev obstoječih programov 1. stopnje,« je na današnji novinarski konferenci povedala dekanja mag. Vera Smodej. Sedež fakultete je v prostorih Šolskega centra, ki tako postaja prvi šolski center v Sloveniji z vertikalo izobraževanja do 3. stopnje.

Na konferenci so sodelovali tudi Štefan David, direktor Šolskega centra, Ivan Kralj, predstojnik CRII – Centra za izobraževanje in razvoj industrijskega inženiringa ter generalni direktor in lastnik podjetja Arex, doc. dr. Tomaž Savšek, visokošolski učitelj na FINI in pomočnik predsednika uprave podjetja TPV Novo mesto, Tomaž Kordiš, direktor Gospodarske zbornice Dolenjske in Bele krajine, doc. dr. Matej Forjan, visokošolski učitelj na FINI, in izr. prof. dr. Annmarie Gorenc Zoran, visokošolska učiteljica na FINI in prodekanja za znanstveno raziskovalno delo in mednarodno sodelovanje.

Mag. Vera Smodej, dekanja Fakultete za industrijski inženiring Novo mesto

Mag. Vera Smodej, dekanja Fakultete za industrijski inženiring Novo mesto

Vsi študijski programi na FINI vsebujejo znanja, ki se prepletajo, širše zajemajo strojništvo in so uporabna za vsa področja procesne pa tudi avtomobilske industrije, je poudarila Smodejeva in med drugim dodala, da vsebina programov izhaja iz aktualnih potreb gospodarstva, dolgoročnih strateških dokumentov Evropske unije in Slovenije in so skladne s potrebami po kadrih v tehnoloških in industrijskih panogah. Tudi FINI je leta 2009 nastal na pobudo gospodarstva JV regije z izpostavljeno vlogo podjetja TPV v postopkih akreditacije fakultete in študijskih programov. Gre za izredni študij, seveda pa si želijo, da bi pridobili tudi koncesijo za redni študij. Zanimanje za vpis vsako leto raste, v lanskem študijskem letu so po njenih besedah vpisali sto novih študentov, način študija pa je prilagojen sodobnemu času in je individualiziran, saj gre večinoma za ljudi, ki so že zaposleni. Njihovi študentje prihajajo iz vse Slovenije, nekateri so med študijem tudi v tujini, tako da je ustaljena oblika študij na daljavo.

Ustanovili CIRII

Na pobudo Ivana Kralja, direktorja in lastnika podjetja Arex, je letos fakulteta ustanovila notranjo organizacijsko enoto CIRII – Center za izobraževanje in razvoj industrijskega inženiringa. Kot je dejal Kralj, ki je tudi njegov predstojnik, se bo program začel izvajati jeseni na osnovni potreb gospodarstva. »Običajno na fakultetah ljudje dobijo splošno znanje, ko pridejo v industrijo, pa znanja, ki ga mi potrebujemo, ni. V zadnjem času postajajo ta znanja še bolj specifična, obstajajo specifične tehnologije, ki jih ponavadi normalne fakultete nimajo v programih in za ta področja je tu gotovo tržna niša tudi za FINI, hkrati pa je to potreba gospodarstva JV regije. Tu mislim predvsem na orodjarje, ki niso več le orodjarji, to so inženirji, ki konstruirajo, delajo na CNC obdelovalnih strojih in nato orodja tudi sestavljajo in preizkušajo, mislim na inženirje, ki delajo v vojaški industriji, ki je specifična in zelo malo obravnavana v splošnih programih izobraževanja. Prav tako vemo, da nimamo s področja letalstva pravega praktičnega programa, čeprav je usmeritev na strojni fakulteti. Mogoče je to ena večja priložnosti za prihodnost, ker imamo v bližini letališče, ki se počasi spreminja v civilno, kjer bo možna tudi ustanovitev posamezne specifične letalske industrije,« je razmišljal Kralj.

Tako so med dejavnosti CIRII zapisali razvoj industrijskega inženiringa z upoštevanjem dejanskih potreb gospodarstva, izobraževanje na posebnih strokovnih področjih za potrebe specifičnih dejavnosti gospodarstva, zagotavljanje zainteresiranim posameznikom možnost nagraditve obstoječega znanja in ponujanje konkurenčnega znanja ter opravljanje strokovnih in svetovalnih storitev.

Naj dodamo, da je FINI edina fakulteta v Sloveniji, ki je članica globalnega partnerstva, ki združuje 55 visokošolskih ustanov v 31 državah sveta. Študentje tako lahko pridobijo mednarodne izkušnje na daljavo, ne da bi odšli v tujino, imajo pa tudi možnost prakse v tujini

Srebrni priznanji za inovacije GZDBK (Foto: M. Ž.)

Srebrni priznanji za inovacije GZDBK (Foto: M. Ž.)

Dve srebrni priznanji za inovacije

Da je fakulteta zelo povezana z gospodarstvom v praksi dokazuje, da sta med letošnjimi dobitniki priznanj za najboljše inovacije GZDBK tudi dva njihova diplomanta, ki sta prejela srebrni priznanji, in sicer: Andraž Gunčar za razvoj gorilnika na pelete in Danilo Marinč, ki se je s soavtorjema mag. Domnom Rajšljem (IKU) in Janezom Slugo (TPV) lotil avtomatizacije transporta polizdelkov v proizvodnji.

‹ nazaj

Galerija (7)

fini01
fini02
fini03
fini04
fini06
fini11
fini12

Komentarji (3)

21.6.2016 2 (2) (0)Ocenipraktik 
Zanimivo ; ko iščemo strokovni kadr pa nam najbolj pridejo po znanju prav ne preveč nažuljeni praktiki ki so videli že kaj sveta in industrije tko da tole na daljavo je mal smešno.......sam sem delal z VW pa smo moral biti razvojno vse skozi v Wolfsburgu tko da tole na daljavo pa po mailih je mal za lase privlečeno treba videt procese kaj pomeni nadaljnja vgadnja podsklopov kako so v funkciji če želiš izboljšave....
21.6.2016Ocenipraktik 
Zanimivo ; ko iščemo strokovni kadr pa nam najbolj pridejo po znanju prav ne preveč nažuljeni praktiki ki so videli že kaj sveta in industrije tko da tole na daljavo je mal smešno.......sam sem delal z VW pa smo moral biti razvojno vse skozi v Wolfsburgu tko da tole na daljavo pa po mailih je mal za lase privlečeno treba videt procese kaj pomeni nadaljnja vgadnja podsklopov kako so v funkciji če želiš izboljšave....
23.6.2016Ocenianonymous 
Vse lepo in prav in čestitam za dosežek. Ampak če bi meni moja fakulteta ponujala "mednarodne izkušnje, ne da bi odšel v tujino", bi bil nad njo nekoliko zaskrbljen...

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava