FOTO: 90 let trebanjske godbe

3.7.2016 | 08:00

Trebanjski godbeniki so s slavnostnim koncertom začeli praznovanje 90-letnice svojega delovanja. (Foto: J. S.)

Predsednik in dirigent trebanjskih godbenikov Simon Černe in Primož Kravcar

Igor Hribar in Igor Tršar sta prejela medalji za zasluge mednarodnega glasbenega združenja CISM.

Trebnje - Trebanjski godbeniki ta konec tedna praznujejo 90-letnico svojega delovanja. Visok jubilej so obeležili s slavnostnim koncertom, včeraj popoldne so se jim na povorki skozi Trebnje pridružile gostujoče godbe in mažoretne skupine, praznovanje pa bodo sklenili z današnjim  blagoslovom gostov.

Trebanjska godba je bila ustanovljena leta 1926 in je v devetih desetletjih iz gasilskega trobentaškega zbora prerasla v pihalni orkester, ki se lahko pohvali z zavidljivo kakovostjo. Prav godbeniki so bili zaslužni, da je pred štirimi desetletji v Trebnjem začela delovati tudi glasbena šola, pred 20 leti pa so se jim kot sekcija pihalnega orkestra pridružile še trebanjske mažorete.

Ko je orkestru dirigiral Igor Teršar, danes direktor republiškega Javnega sklada za kulturne dejavnosti (JSKD), so trebanjski godbeniki na različnih tekmovanjih v Sloveniji začeli dosegati odlične rezultate, orkester se je uvrstil v najvišjo koncertno skupino ter v vrh slovenske in evropske poustvarjalnosti, leta 1995 pa je na svetovnem tekmovanju godb na Norveškem v III. kategoriji osvojil tretje mesto.

Trebanjski godbeniki so sicer doslej gostovali že v številnih evropskih državah, predvsem pa je orkester postal nepogrešljiv del kulturnega in družbenega življenja v trebanjski občini, saj skupaj z mažoretami sodeluje na vseh pomembnejših prireditvah, ob tem se udeležuje tudi srečanj godb in festivalov ter sodeluje na prireditvah, ki jih organizirajo prijateljski orkestri. Med pomembnejše nastope v domačem kraju zagotovo sodijo tradicionalni novoletni koncerti in poletni tematski koncerti, ne nazadnje trebanjski godbeniki tradicionalno poskrbijo tudi za prvomajsko budnico.

Od septembra 2009 je dirigent orkestra Primož Kravcar. »Največja vrednota godbe je, če v domačem kraju kakovostno odigra promenadni koncert, kar nam pomeni več kot morda marsikatero tekmovanje,« pravi Kravcar in dodaja, da se sicer trebanjski godbeniki trudijo tako za kakovostne nastope doma kot tudi na tekmovanjih.

V trebanjski godbi trenutno sodeluje okrog 40 članov, njihova povprečna starost je okrog 35 let, razlaga predsednik KUD Občinski pihalni orkester Trebnje Simon Černe in dodaja, da gre za veliko družino, saj v orkestru igrajo ljudje, ki so srčno predani glasbi, ki izpopolnjujejo in ohranjajo kulturo svojih prednikov, so odgovorni in zanesljivi, sočutni in prijateljski, pa tudi preudarni in odločni.

»Danes je trebanjska godba na izjemno visoki kakovostni ravni, kar se je pokazalo s koncertom ob 90-letnici. V orkestru, ki ima podporo Glasbene šole, je veliko mladih, kar je zelo pomembno za prihodnost pihalnega orkestra,« pa je po petkovem slavnostnem koncertu med drugim dejal Teršar.

Na dogodku, ki sta ga povezovala Luka Bregar in Nika Benedičič, so trebanjskih godbenikom ob 90. letnici čestitali številni gostje, podelili pa so tudi različna priznanja: Gallusove značke Javnega sklada za kulturne dejavnosti za 5-, 10- in 15-letno glasbeno udejstvovanje, predsednik zveze slovenskih godb Tone Urbas je podelil srebrne in zate medalje Bojana Adamiča za 20- in 30-letno članstvo v godbi ter medalje zveze slovenskih godb. Igor Tršar in Igor Hribar sta prejela medalji za zasluge mednarodnega glasbenega združenja CISM.

Polna dvorana športne dvorane tukajšnje osnovne šole pa je dokaz, da se trebanjski godbeniki lahko pohvalijo tudi z zvesto publiko. »Vsekakor smo najbolj ponosni na ljudi, ki nas prihajajo poslušat,« je ob tem še povedal Černe in dodal, da bo čas pokazal, kam jih bo svet glasbe popeljal v prihodnje.

J. S.

Galerija

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava