FOTO: Z mladimi kmeti bodo delali načrtno

20.7.2016 | 14:45

Cvetko Zupančič, Rok Damijan, Damjana Ostanek Heric in Dejan Židan

Ogled prostorov za predelavo.

Ogled rastlinjakov.

Velike Pece, Šentvid pri Stični - Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dejan Židan, predsednik Zveze slovenske podeželske mladine Rok Damijan in predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije Cvetko Zupančič so danes na kmetiji Ostanek Heric v Velikih Pecah v bližini Šentvida pri Stični podpisali dogovor o izvedbi akcijskega načrta dela z mladimi kmeti v obdobju 2016-2020.

Dokument opredeljuje konkretne naloge vseh treh sodelujočih ustanov, ki bodo mladim kmeticam in kmetom pomagale vzpostaviti pogoje za bolj uspešno delo na kmetijah. Kot ključni cilj so si zastavili, da bi mlademu kmetu zagotovili okolje, v katerem se bo s svojo dejavnostjo razvijal ne le v ekonomskem, temveč tudi v socialnem vidiku.

Mladi kmetje bodo deležni izobraževanja, delavnic, svetovanja, povabili jih bodo na strokovne ekskurzije ipd. Akcijski načrt zelo jasno opredeljuje, kdo je odgovorna institucija za katerega od 32 ukrepov, ki naj bi se začeli izvajati že v osnovnih šolah (npr. obisk kmetije, vključitev vsebin s področja kmetijstva v učne načrte).

Sestavni del dokumenta je tudi opis stanja, v katerem bode v oči podatek, da trenutno kmetije vodi le štiri odstotke mladih kmetov (mlajših od 35 let), kar 35 odstotkov gospodarjev pa je starejših od 65 let.

"Ta dogovor pomeni, da združujemo vse ostale ukrepe, ki jih izvajamo, hkrati pa dajemo dvojno zavezo, da s kupnimi aktivnostmi omogočimo boljši položaj mladim kmetom in širši javnosti razložimo, zakaj je pomemben mlad kmet," je med drugim dejal kmetijski minister in izpostavil, da bodo mlade kmete, ki bodo vstopili v programe, vodili nekaj let. Vsako leto jih pričakujejo okoli 260.

Dogodek je potekal na vrtnarski kmetiji Ostanek Heric v Velikih Pecah, kjer je mlada prevzemnica Damjana Ostanek Heric s svojim soprogom Tadejem gostom razkazala tako rastlinjake kot tudi prostore, v katerih poteka predelava zelenjave.

Več o omenjeni kmetiji in tem, kaj prinaša podpisani dokument, pa v prihodnji številki Dolenjskega lista.

Foto in tekst: J. A.

Galerija

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava