FOTO: Na Aninem sejmu tudi Kozlovska sodba v Višnji Gori

1.8.2016 | 10:20

V nedeljo je bilo na trgu veliko ljudi.

Svoja dela so razstavile Polžkice in članice domačega društva upokojencev.

Kozlovska sodba v Višnji Gori

Podmladek TD Višnja Gorca

Višnja Gora - Pred drugo svetovno vojno je bilo v Višnji Gori po pet ali šest sejmov na leto, potem pa je ta tradicija zamrla. Pred 19 leti je Turistično društvo Višnja Gora obudilo enega od njih, ki zdaj tradicionalno poteka konec julija ob mestnem žegnanju, ko goduje sv. Ana.

Sprva je bil Anin sejem enodnevna prireditev, organizirali so ga v nedeljo dopoldne, kasneje pa se je razširil v tridnevno. Tako je bilo tudi letos, ko so v petek odprli razstavo ročnih izdelkov, ki so nastali pod spretnimi rokami klekljaric (delujejo pod imenom Polžkice, njihova mentorica pa je Maja Štefančič Hribar) in članic Društva upokojencev Višnja Gora, ki pod vodstvom Marice Pilko ustvarjajo različne uporabne izdelke.

Nastopili sta violončelistki Sara in Nina Groznik ter tenorist Miloš Genorio ob spremljavi harmonikarja Janeza Goršiča.

V soboto je bil po maši v mestni cerkvi koncert Višnjanskih fantov z gostjo, domačinko Manco Pirc, ki je pred dvema mesecema postala narodnjakovo dekle, kasneje pa je na trgu nastopil še Daniel Popovič.

Največ ljudi je v Višnjo Goro prišlo včeraj, ko sta bili prazniku primerno dve maši, mestni trg pa so napolnile stojnice, na katerih so prodajali domače izdelke, prišel je Martin Krpan, velika atrakcija so bili starodobniki in konjarji, organizatorji pa so poskrbeli tudi za pester glasbeni in zabavni program, v katerem je bilo med drugim mogoče videti odlomek iz znamenite Kozlovske sodbe, nastopila je Manca Pirc, ki jo je na harmoniki spremljal brat Luka, zapele so ljudske pevke iz Žužemberka ... Program je duhovito povezoval predsednik občinske Turistične zveze Ivančna Gorica Pavel Groznik.

Po besedah predsednika Turističnega društva Višnja Gora Jožeta Grosa je letošnji Anin sejem uspel, tudi na račun lepega vremena.

Foto in tekst: J. A.

Galerija

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava