dolenjska

Zakaj je in bo gasilskih veselic vse manj

5.8.2016 | 12:15 | Besedilo in foto: L. Markelj

Bo takih vabil gasilcev res vse manj?

Bo takih vabil gasilcev res vse manj?

Časi, ko je bilo poleti kup gasilskih veselic in skorajda ni bilo kraja oz. prostovoljnega gasilskega društva, ki ne bi priredil svoje veselice, so mimo.

Država je poskrbela za kup birokracije, ki ji je treba zadostiti, z veselico pa je povezanih toliko stroškov in obveznosti ter skoraj nič dobička, s katerim bi gasilci npr. lahko nabavili kako opremo, da so ti marsikje dvignili roke in veselic pač ne organizirajo več. Kot pravijo mnogi predsedniki gasilskih društev, jih pripravljajo le še, če društva praznujejo kako okroglo obletnico delovanja, sicer ne. Enostavno - se ne izplača.

Tako ugotavljajo tudi v PGD Gorenje Vrhpolje, enem večjih prostovoljnih gasilskih društev na Dolenjskem s skoraj dvesto člani, ki je letos poleti ob 110-letnici delovanja organiziralo gasilsko veselico. Predsednik društva Andrej Rangus odkrito pove, da je bilo z organizacijo dogodka ogromno dela, poleg zadostitve vsem birokratskim zadevam je v pripravah mesec dni prej delovala 20-članska ekipa, seveda prostovoljno.

Zakaj je in bo gasilskih veselic vse manj

A nasploh velja nekako takole: stroški za veselico z okrog 500 obiskovalci znašajo okrog 6.500 evrov, prometa pa je npr. med 7 in 7.500 evri. To pomeni, da je dobička kakih tisoč evrov, včasih malo več. Se veselica torej sploh izplača? »Gasilci nemalokrat razmišljamo, da bi skoraj raje dali vsak nekaj iz svojega žepa in se rešili vsega tega dela. Trudimo se le zaradi ljudi,« pravi Rangus, z njim pa se strinja tudi predsednik PGD Zagrad v škocjanski občini Franci Matko, kjer tudi tradicionalno pripravljajo poleti veselico.

Kaj vse je treba storiti pred dogodkom, kje vse prijaviti prireditev, kaka soglasja in dovoljenja pridobiti, koliko odšteti za šotor, varnostnike, zdravstveno službo, ansambel, itd., podrobno pišemo v aktualni tiskani izdaji Dolenjskega lista.Prihodnji teden pa bomo osvetlili še plat glasbenikov - zakaj so cene ansamblov take, kakršne so, in kakšni so njihovi stroški in obveznosti.

‹ nazaj

Komentarji (1)

5.8.2016Ocenierika 
vlada CERAR-ERJAVEC-ŽIDAN že ve zakaj je tako , zakaj zaoštruje NIKOLI VAS NE BOM VOLIL

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava