FOTO: Potapljači za čisto Krko

4.9.2016 | 09:45

Včeraj je Krko v starem mestnem jedru čistilo 35 potapljačev. (Foto: M. Ž.)

Nov dostop do reke sta s prerezom traku odprla predsednica KPA Novo mesto Anita Pajtler in novomeški podžupan Boštjan Grobler.

Novo mesto - Novomeški klub za podvodne aktivnosti je včeraj pripravil tradicionalno, letos že 23. akcijo čiščenja reke Krke, poimenovano EKO 2016 – potapljači za čisto Krko. Ob tej priložnosti so odprli še nov dostop do reke pod njihovim klubom na Župančičevem sprehajališču, ki so ga po letih prizadevanj uredili v sodelovanju z novomeško občino in Agencijo za šport.

To je velika pridobitev za vse, je poudaril Aleš Blatnik, podpredsednik kluba, saj je namenjena vsem - tako občanom, prebivalcem in obiskovalcem Novega mesta kot potapljačem, ki imajo s tem do vode bistveno lažji in varnejši dostop ob klubskih akcijah in predvsem ob intervencijah podvodne reševalne službe, ki, kot je dejal, zadnje čase žal večkrat posreduje.

Včerajšnje akcije, ki je potekala tudi pod okriljem Slovenke potapljaške zveze in bila del projekta Krka živi (potapljači so sodelovali tudi pri varovanju skokov v Krko), se je udeležilo okoli 70 potapljačev iz različnih koncev države, nanjo so namreč vedno povabljena vsa potapljaška društva in klubi iz Slovenije in tudi nekaj klubov s Hrvaške, kar se sicer nekoliko manj kot ponavadi. Razlog temu je po Blatnikovih besedah najverjetneje lep septembrski vikend, saj se klubi udeležujejo potapljaških taborov in izvajajo potapljaške tečaje. V vodo se je podalo 35 potapljačev, kar je za čiščenje Krke na področju starega mestnega jedra zadovoljiva številka. Vsa leta jim pomagajo tudi v rafting klubu Gimpex iz Straže in lokalni ribiči, tokrat ribiška družina Novo mesto.

Novomeški klub za podvodne aktivnosti je pred 23 leti prvi v Sloveniji pripravil tovrstno akcijo čiščenja podvodnega sveta, kmalu pa so jim sledili tudi drugod. Zadnja leta se predvsem srečujejo z odpadki, ki so večinoma posledica vandalizma in objestnosti posameznikov, je še povedal Aleš Blatnik. Včeraj so napolnili dobršen del večjega kontejnerja, med smetmi je bilo veliko znakov, nakupovalni vozički, smetnjakov z Župančičevega sprehajališča, pnevmatike... 

M. Ž.

Galerija

Komentarji (2)

4.9.2016Ocenikar eden 
Pozdravček Anita! Uspeha veliko ti želilim: poznam te iz Novolesa!
7.9.2016OceniKdaj "BO" - pesnik Dragotin Kette, pisatelj Janez Trdina - pred hišno številko sedem obiskal ČRKOSLIKAR? 
http://www.dolenjskilist.si/2016/06/09/159105/novice/dolenjska/Moje_mesto_jutri_V_novi_strategiji_tudi_Safari_na_Temenici/ Članek 09. junija 2016 Vprašanje novinark:"Krka res bolj živi, kar vsi opazimo, ko opazujemo jadrnice, čolne, zadaj še supe? Odgovor podžupana Boštjana Groblerja:" Tu se bo počasi delalo, s KAKŠNIMI LESENIMI PODESTI za lažji dostop, mogoče naravnim kopališčem ipd. Mi lahko podžupan odgovori ali je to arhitektonski "kakšen leseni podest" , ali je nekaj kubičnih metrov betona, ki kriče "uničuje" obrežje reke. Morda pa bodo na Seidlovi 1 le uvideli rdeče-bele kovinske stebričke in jih "IZRUVALI " po vsej dolžini Župančičevega sprehajališča ter morda tudi "zelene" v zaščitenem drevoredu - Kettejev drevored. ITD. .

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava