Odprli jezikoslovno pot in predstavili Toporišičev zbornik

14.9.2016 | 09:10

dr. Marko Jesenšek (Foto: M. L.)

Pleteršnikovi pevci (Foto: M. L.)

David Križman, (levo, ob novinarju Goranu Rovanu), je sinoči prejel pohvalo Marka Jesenška za trud pri snovanju posavske jezikoslovne poti. (Foto: M. L.)

Pišece - V sklopu Toporišičevega leta, ki traja do 11. oktobra letos, so včeraj v Pišecah odprli jezikoslovno učno pot z naslovom Korenine jezika. S potjo so povezali velike posavske jezikoslovce in gre skozi Krško, Pišece in Mostec. Udeleženci so omenjene postaje poti tudi obiskali.

V Pišecah, kjer je potekalo vsakoletno srečanje jezikoslovcev Pleteršnikovi dnevi, so zvečer predstavili zbornik Toporišičevo leto. Kot je povedal urednik Marko Jesenšek, knjiga prinaša 19 razprav, ki so jih avtorji napisali v spomin Jožetu Toporišiču in kot spomine na srečanja s tem velikim jezikoslovcem, ki se je rodil na Mostecu (pri Dobovi).

Jesenšek se je uvodoma posebej zahvalil Davidu Križmanu, predsedniku Slavističnega društva Posavja, ki je ključna oseba za nastanek posavske jezikoslovne poti Korenine jezika.

Zbrane, med katerimi je bil tudi Toporišičev sin Andrej, so nagovorili še predsednik društva Pleteršnikova domačija Martin Dušič, brežiška podžupanja Katja Čanžar, ravnateljica osnovne šole Maksa Pleteršnika Pišece Nuška Ogorevc, Janez Dular in direktorica Posavskega muzeja Brežice Alenka Černelič Krošelj.

Glasbena zasedba Pleteršnikovi Pevci so zapeli in zaigrali, dijaki brežiške gimnazije so prireditev popestrili z recitacijami ob spremljavi violine, učenca OŠ Maksa Pleteršnika Pišece sta nastopila z glasbeno točko in recitacijo.

M. L.

Galerija

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava