Šestindvajset jih je razkrilo identiteto

18.9.2016 | 14:00

Identitete bodo na ogled do 7. oktobra.

Jožica Medle

Aleš Sedmak

Ines Vodopivec

Novo mesto - Društvo likovnih umetnikov Dolenjske vsako leto pripravi osrednjo razstavo svojih članov, na kateri so v preteklosti na različnih mestih od galerije Simulaker in Jakčevega doma do razstavnega prostora Kulturnega centra Janeza Trdine, ki so ga dolenjski likovni umetniki dobili v upravljanje decembra predlani, predstavili svoja aktualna dela. Letos so k sodelovanju povabili tudi likovnike iz tujine in nastala je razstava šestindvajsetih slikarjev, ki se je morala iz Kulturnega centra Janeza Trdine zaradi količine razstavljenih del razširiti še v Galerijo Simulaker, predsednica društva Jožica Medle pa razmišlja, da bi za naslednjo tovrstno razstavo našli še kakšno dodatno razstavišče.

Tako člani DLUD letos na svoji letni pregledni razstavi gostijo devet tujih umetnikov. Svoja dela razstavljajo Nevenka Arbanas, Franz Berger in Larisa Tomassetti iz Avstrije, v Nemčiji živeča hrvaška slikarka Ana Feiner Žalac, Bojan Šumonja, Mija Vučić, Igor Konjušak in Dora Kovačević iz Hrvaške in Harmo Verstraten iz Nizozemske, od slikarjev domačega društva pa tokrat razstavljajo Rajko Čuber, Hamo Čavrk, Simon Kajtna, Boštjan Kavčič, Alojz Konec, Robert Lozar, Roman Makše, Jože Marinč, Jožica Medle, Nataša Mirtič, Jasmina Nedanovski, Janko Orač, Andreja Schwenner, Svetlana Jakimovski Rodič, Marko Tušek, Jožef Vrščaj in Uroš Weinberger.

Slavnostni govornik predsednik Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov Aleš Sedmak, je poudaril, da je dolenjsko pokrajinsko stanovsko društvo likovnih umetnikov sicer najmlajše v družbi tovrstnih slovenskih stanovskih društev, a kljub temu zelo dobro deluje in je ob kranjskem eno od dveh najbolj aktivnih. Razstavo in razstavljajoče umetnike in njihova dela je tako ob odprtju kot tudi v katalogu, ki je izšel ob razstavi, predstavila dr. Ines Vodopivec.

Ko so v društvu začeli razmišljati o temi letošnje razstave, pripoveduje predsednica Jožica Medle, so se sprva na pobudo s kulturnega ministrstva odločili za naslov Brez žic, saj Društvo likovnih umetnikov Dolenjske pokriva območje Posavja, Dolenjske in Bele krajine, ki so bila ob begunskem valu in med postavljanjem žičnih ograj najbolj na udaru, zaradi tega pa so povabili tudi slikarje z one strani meje, ki bi morala biti brez žic. A potem se je naval beguncev umiril, tako da so se na predlog dr. Ines Vodopivec odločili za delno spremembo teme in izbrali naslov Identitete. "Z vprašanji Kdo sem jaz in Kdo si ti se posamezniki pa tudi družba v celoti srečujemo neprestano, saj nas zagate o lastni istovetnosti spremljajo na vsakem koraku in so del našega vsakdanjika ... Umetniki o svojem obstoju in iskanju lastne identitete znotraj osebnega likovnega izraza opazneje in pogosteje razmišljajo v času kriznih in prelomnih obdobij. Ko se stare družbene strukture in sistemi spreminjajo ter nastajajo novi, je v umetnosti posebej živo mogoče opaziti eksistencializem. Takrat umetniška dela v veliki meri izražajo izgubo zaupanja umetnikov v družbeno ureditev ... " o Identitetah razmišlja Vodopivčeva.

V počastitev razstave je poleg kataloga izšla tudi serija šestindvajsetih steklenic, napolnjenih s cvičkom, šentjernejskega vinogradnika Jožeta Smoliča, na katerih so bila na nalepkah natisnjena dela vseh razstavljajočih umetnikov z njihovim imenom.

Razstava bo v razstavnih prostorih Društva likovnih umetnikov Dolenjske in v Galeriji Simulaker na ogled do 7. oktobra.

I. V.

Galerija

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava