dolenjska

Po Dobruški vasi še Žabjak in ostala naselja?

20.9.2016 | 18:30 | M. M.

Tako so Romi iz Goriče vasi protestirali, ker so brez vode in dostopa do električne energije. Bilo je leta 2008 ... (Foto: M. L.-S., arhiv DL)

Tako so Romi iz Goriče vasi protestirali, ker so brez vode in dostopa do električne energije. Bilo je leta 2008 ... (Foto: M. L.-S., arhiv DL)

Novo mesto - Tudi v Zvezi Romov za Dolenjsko pozdravljajo včerajšnji sklep vlade o zagotovitvi pitne vode v naseljih Goriča in Dobruška vas, hkrati pa podobno kot Amnesty International Slovenije opozarjajo, da so težave tudi drugod. »Vlada na čelu s predsednikom dr. Cerarjem je prva vlada, ki je na takšen takojšen način sprožila nujno potrebne ukrepe,« so zapisali v odzivu in nadaljevali, da so podobno nevzdržne razmere tudi v Žabjaku, na Trati, Lokah, »da ne omenjamo Rimša. Vladi RS predlagamo, da v roku enega leta pripravi, sprejme in prične izvajati postopke legalizacije nelegalnih romskih naselij, kjer je to objektivno mogoče. V primeru pasivnosti občinskih oblasti naj aktivno vlogo prevzame država. V procesu nastajanja, oblikovanja, implementacije in nadzora politik in programov, katerih cilj je izboljšanje bivanjskih razmer Romov, pa se obvezno vključuje romske zveze.«

Za Žabjak »in druga diskriminirana, marginalizirana, getoizirana in deprivirana romska naselja pa smo mnenja, daje stanje potrebno nasloviti neposredno preko mehanizmov državnih institucij ter preko proračunskega financiranja, saj ne moremo več čakati, da se razvoj romske manjšine zavira na občinski ravni, kjer prepogosto ni interesa po aktivnem angažmaju v romskih skupnosti,« so še poudarili.

‹ nazaj

Komentarji (10)

20.9.2016Ocenibralka 
Prav je tako naj imajo otroci vodo in elektriko, da bodo lahko prihajali čisti v šolo.
21.9.2016 5 (5) (0)Ocenitine 
če ima ubogi ciganček za Audija, bi si lahko tudi vodo napeljal, že zdavnaj
21.9.2016 4 (4) (0)Ocenijst 
A zemlja na kateri živijo je njihova last?
21.9.2016 3 (3) (0)Ocenija,tako je 
Dolgo jamraš,nič ne narediš,fajn se imaš in dobiš! Brez dela! Dajmo še civili tako..
21.9.2016 3 (3) (0)Ocenialfons 
Sramota, narod dela za minimalca, pa si mora vse sam priskrbet!
21.9.2016–2 (1) (3)Ocenibralka 
Sodeč po komentarjih Romsko vprašanje ne bo rešeno še 1000 let. Otroke v šolo, da bodo koristni družbi v kateri živijo. "alfonz" kdo ti je kriv da delaš za minimalca Romi ali pohlep? "tine" take cigančke kot jih ti imenuješ so naredili tajkuni. Izgleda, da si zelo slabo razgledam drugače bi vedel, da niso lastniki avdijev. "jst" brigaj se za sebe pa ti bo lepo na tem svetu. Koliko vas je takih, da pozdravite Roma ko ga vidite? Smo ljudje?
22.9.2016 3 (3) (0)Ocenigregorbojanbostjanspela 
bralka, tu je trčila zaplankana ozkoglednost, ki v nemoči reševanja omenjene problematike nima jajc ugrizniti v kislo jabolko...V pomanjkanju samokritike, razgledanosti ter poguma se gnojnica zliva na prebivalce Romskih naselij okoli Nm, kot edini vzročnik lasnega neuspeha. Seveda na tak način ne bo rešena zadeva tako kot praviš še naslednjih 1000 let. Tisti pa ki Roma ne pozdravijo, naj se zamislijo na kakšen način vsakodnevno povsem zavestno pozdraviljajo civilne "CIGANE" , le ti pa jih z nasmeškom in "kulturno "ropajo vsakodnevno v milijardnih zneskih... Tudi v lokalnem okolju imamo takih primerkov. Dvojna merila in pomanjkanje etike, morale v obnašanju ter še mnogo drugega, ustvarja stanje in puls tega mesta takšnega takršno kot je. Pa za to niso krivi le posamezniki, te bi z lahkoto eliminirali, kriva je kolektivna "zatumbanost" ki je gojoišče ustvarjanja novodobnih politično "kulturnih Ciganov" , katere tako veselo pozdravljamo in jih volimo...prav zanimivo je da se ob te ne spotikamo s tako vnemo in gnusom kot se do naših someščanov Romov. ? In to je tista prava sramota...tako obnašanje dvojnih meril.
22.9.2016 4 (4) (0)Ocenibull 
brakla, sodeč po takšnih ,kot si ti še dolgo ne bo rešeno, ker zagovarjate njihovo lenobo do odgovornosti, da je treba otroke peljati v šolo, da je treba hoditi v službo in najprej zemljo kupiti, če sploh hočeš kaj graditi, da je treba gradbena dovoljenja imeti oz. kupiti, da je treba plačevati davke, kubike vode, skratka, da je treba vse plačati oz. kupiti, če hočeš kaj imeti...Te odgovornosti Romi nimajo jih poznam sem z njimi v soseščini... imajo vse kar hočeš s tem, da poznam, da skoraj noben nima enega delovnega dne... Država in takšni, kot ste vi, jih je navadila, da hočejo vse zastojn...zato jaz ne krivim njih, ampak vas, ker jim delate potuho...
22.9.2016 1 (1) (0)Ocenibaro kar 
"Bull" V komrentarju je bralka povdarila pomen izobrazbe pri Romih. V nobenem primeru ne zagovarja lenobo in neopravičeno podporo.
22.9.2016Ocenigregorbojanbostjanspela 
Bulll zdaj pa pričakujem da boš s tako vnemo in gnusom popljuval tudi in predvsem "čivilne CIGANE". Šele tako te bom imel za kradibilnega komentatorja:)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava