Ko gradbeni projekt postane umetnost

24.9.2016 | 10:35

Ko gradbeni projekt postane umetnost
Ko gradbeni projekt postane umetnost
Idejni vodja projekta Jelka Rojec. (Foto: Gašper Stopar)

Idejni vodja projekta Jelka Rojec. (Foto: Gašper Stopar)

Šentvid pri Stični - V Šentvidu pri Stični so včeraj slovesno obeležili novo prometno ureditev na območju vzgojno-izobraževalnih ustanov. V sklopu prireditve, ki so jo pripravile občina Ivančna Gorica, Osnovna šola Ferda Vesela Šentvid pri Stični in Krajevna skupnost Šentvid pri Stični so obeležili tudi izgradnjo mozaikov na podporni steni, ki so jo zgradili ob novi prometni ureditvi.

Občina Ivančna Gorica je v letošnjem letu dokončala 440 tisoč evrov vreden projekt nove prometne ureditve v okolici šole in vrtca v Šentvidu pri Stični. Župan Dušan Strnad je ob otvoritvi povedal, da se je z izgradnjo površin za pešce, novih parkirnih površin in širšega vozišča bistveno izboljšala prometna varnost v tem delu kraja, zlasti pa varnost pešcev. Ob tem je izrazil še posebno zadovoljstvo, da je gradbeni projekt postal tudi del umetniškega izražanja, ki je v skupni projekt povezal šolo in številne krajane. »Tako je nastala lepa, edinstvena zgodba, ki bo še dolgo v spominu tako ustvarjalcem kot tistim, ki si bodo to zgodbo prišli ogledati,« je dejal.

Ideja o umetniški okrasitvi betonske podporne stene, ki so jo zgradili ob pločniku na južni vpadni cesti, se je porodila v času gradnje. Kot je povedala idejni vodja projekta, likovna pedagoginja na šentviški osnovni šoli Jelka Rojec, so kamnite plošče, ki so bile predvidene v okrasnih nišah, nadomestili mozaiki, ki so jih izdelali šolarji in krajani organizirani po društvih in drugih organizacijah v kraju.

V letu dni, kolikor je trajala izdelava mozaikov, so organizirali štiri večje in več manjših akcij izdelovanja, v katerih so na 150 metrov dolgem podpornem zidu izdelali 33 mozaikov, skupne površine kar 60 m2. Kot je povedala Rojčeva, so mozaike izdelali po likovnih predlogah na temo Življenje našega drevesa, ki so jo zasnovali skupaj z učenci likovnega snovanja. Projekt izdelave mozaikov je v sliki in besedi opisan v monografiji, ki so jo izdali ob tej priložnosti, vsebina izdelanih mozaikov pa je predstavljena tudi na tabli, ki so jo Rojčeva, župan in učenci, ki so sodelovali pri idejni zasnovi mozaikov, včeraj tudi slovesno odkrili.

Na svečani otvoritvi sta zbrane nagovorila tudi ravnatelj OŠ Ferda Vesela Šentvid pri Stični Janez Peterlin in predsednik krajevne skupnosti Vojko Urbas, novi pridobitvi pa je blagoslovil šentviški župnik Izidor Grošelj. V kulturnem programu ob otvoritvi so nastopili: otroci iz vrtca Čebelica iz Šentvida pri Stični, Mladinski pevski zbor in učenci šentviške šole, Plesna šola Guapa, Otroška folklorna skupina Vidovo in Moški pevski zbor Prijatelji.

M. L.-S.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava