FOTO: Dolenjci s Štajerske s kar štirimi osvojenimi naslovi

3.10.2016 | 10:10

Orehova vas - Včeraj se je na obronkih Pohorja kljub oblačnemu in deževnemu vremenu zopet zbralo nekaj tisoč ljudi, da so se na finalni dirki državnega prvenstva še enkrat priklonili in zaploskali svetovnemu prvaku elitnega MXGP razreda Timu Gajserju. Kot vedno je Tim pravi magnet za ljudi in tudi tokrat ni bilo nič drugače. Po blagi poškodbi, ki mu je preprečila nastop za reprezentanco prejšnji vikend v Italiji, je tokrat zopet brez konkurence v svojem razredu suvereno, kot se za svetovnega prvaka spodobi, opravil s svojimi konkurenti in slavil dvojno zmago. S tem si je že tretjič priboril naslov državnega prvaka v najmočnejšem razredu.

In kot smo od njega in njegove družine letos že vajeni, sta z očetom ponovno podarila 1000 evrov pomoči potrebnemu spidvejistu Maksu Gregoriču. Slednji se po lanskoletnem hudem padcu in nekaj mesečni komi še vedno bori s posledicami te dirkaške nesreče in za vse programe rehabilitacije, ki še vedno ni zaključena, še kako potrebuje pomoč.

Da pa igrajo dolenjski in posavski dirkači že dolgo eno od bolj vidnih vlog na domači in mednarodni motokros sceni, je poznavalcem jasno že kar dolgo. In če je še nekaj let nazaj precej lovorik odnesel najbolj znani brežiški zet in svetovni prvak razreda »open« v sezoni 2013 Klemen Gerčar, ki vse do danes dirka za AMD Brežice, so v letošnji sezoni dokončno ta primat prevzeli dirkači AMD Šentvid pri Stični z Janom Pancarjem na čelu, ki je osvojil naslov državnega prvaka v razredu MX2.

Še kar tri naslove državnih prvakov za sezono 2016 pa so letos domov odnesli dolenjski dirkači. Pod okriljem AMD Šentvid pri Stični sta naslove državnih prvakov pripeljala še Jaka Peklaj v razredu do 65 kubičnih centimetrov in letošnji novopečeni veteran ter udeleženec dirke veteranskega svetovnega prvenstva Borut Koščak. Kot zanimivost lahko poudarimo, da je v motokrosističnih krogih že dolgo znani Koščak po 28 letih dirkanja osvojil svoj prvi naslov državnega prvaka. Nauk tega je, da se vztrajnost očitno splača. Pod okriljem AMD Šentvid pri Stični pa se veselijo tudi dveh naslovov vice prvaka Slovenije v kategoriji dvotaktnih 125 kubičnih centimetrov, ki ga je osvojil Jan Hribar, med veterani do štirideset let pa je to uspelo Janovemu očetu Igorju Pancarju. Na Dolenjsko pa je odšel še naslov med veterani nad 50 let, ki ga je osvojil neuničljivi Alojz Fortuna, ki je bil sicer dolgoletni član AMD Šentvid pri Stični, sedaj pa že nekaj let vodi svoj klub, za katerega nastopa tudi sam.

Po pregledu tabele je tako jasno, da so dolenjski dirkači osvojili skoraj polovico naslovov državnih prvakov v sezoni 2016. In če pogledamo še nekoliko širše, so na Dolenjskem (AMD Šentvid pri Stični), Posavju (AMD Brežice) in Beli krajini (NIX Semič) kar tri licencirane steze, kar je prav tako skoraj polovica vseh licenciranih stez v Sloveniji.

Državno prvenstvo je končano, a nekatere dirkače letos čaka še nekaj nastopov, preden motorje pospravijo v kot. Svetovni prvak Tim Gajser potuje še na tri prizorišča, in sicer najprej v Nemčijo v Veltins Areno na Monster Cup, kjer bo v ekipni tekmi kot kapetan branil barve Honde, nato leti še v Las Vegas na najprestižnejšo dirko sezone v ameriškem super crossu, kjer je nagradni sklad preko milijon dolarjev, sezono pa bo zaključil na Nizozemskem na prestavljeni dirki iz Genove. Ostali slovenski dirkači pa bodo sezono sklenili na finalni dirki pokalnega prvenstva, ki bo prihajajočo nedeljo na Prilipah pri Brežicah.

Neuradni končni vrstni red za AMZS motokros državno prvenstvo Slovenije:

DP 65 JUN: 1. Peklaj Jaka (308 točk), 2. Brejc Bor (215 točk), 3. Nučič Miha (201 točk),…

DP 85: 1. Robek Matevž (292 točk), 2 Polajžer Gašper (272 točk), 3. Hauptman Gal (249 točk),…

DP 125 2T: 1. Milec Luka (350 točk), 2. Hribar Jan (276 točk), 3. Rijavec Žan (239 točk),...

DPMX2: 1. Pancar Jan (317 točk), 2. Bubnič Miha (282 točk), 3. Doplihar Anej (251 točk),…

DP VETERANI 50: 1. Fortuna Alojzij (314 točk), 2. Gajser Bogomir (300 točk), 3. Vidic Gorazd (242 točk), …

DP VETERANI 40: 1. Koščak Borut (334 točk), 2. Pancar Igor (292 točk), 3. Ferš Leon (285 točk), …

DP OPEN: 1. Gajser Tim (285 točk), 2. Molnar Aljoša (220 točk), 3 Katanec Ian Oskar (218 točk),…

Mitja Pungarčič/Mediamark
Foto: Luka Rudman/Photospeed.si

Galerija

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava