posavje

Tehnogenij tokrat največji doslej

3.10.2016 | 11:15 | B. B.

Tehnogenij tokrat največji doslej
Tehnogenij tokrat največji doslej
Tehnogenij tokrat največji doslej
Tehnogenij tokrat največji doslej
Tehnogenij tokrat največji doslej
Tehnogenij tokrat največji doslej
Foto: Gen energija

Foto: Gen energija

Krško - Šesti Tehnogenij, sejem tehniške ustvarjalnosti in inovativnosti mladih, ki sta ga Šolski center Krško-Sevnica in podjetje Gen energija v soboto pripravila v krški Vrbini, je pritegnil kakih 400 obiskovalcev, kar je največ doslej, saj se glas o prireditvi vztrajno širi tudi v druge konce Slovenije in celo na Hrvaško.

Prireditev raste tudi vsebinsko, saj so organizatorji k sodelovanju na prizorišče pred Informacijskim središčem Gen pritegnili kar 18 organizacij (osnovnih in srednjih šol, fakultet ter posavskih tehniških društev), ki so predstavile 27 različnih vsebin.

Nagrado Gen energije za najboljši praktični projekt je letos dobila aplikacija za simulacijo delovanja tlačnika, naprave, ki v primarnem krogu jedrske elektrarne zagotavlja konstanten pritisk. V okviru izbrane maturitetne naloge jo izdeluje dijak Šolskega-centra Krško-Sevnica Martin Volčanjšek, pri tem pa mu pomaga mentor Zoran Tkavc. Aplikacijo so na Tehnogeniju premierno predstavili javnosti, uporabna pa bo tako na osebnem računalniku kot tudi na vseh mobilnih napravah. Trenutna verzija je še v razvojni fazi - delujeta interakcija in animacija - v letošnjem šolskem letu pa bo dijak razvil še simulacijo regulacije in končno grafično podobo.

Poleg tega so si obiskovalci lahko ogledali še vrsto atraktivnih izdelkov, inovacij in predstavitev: dve študentski formuli, tri solarna vozila, električna kolesa, Lego Mindstorms robote, modele letal in helikopterjev, radioamatersko opremo, mednarodni projekt Drone team, ...

Učenci OŠ Jurij Dalmatin so skupaj z učiteljicama izvajali kemijske delavnice, osnovnošolci iz OŠ Cerklje ob Krki so v okviru mednarodnega programa Space Camp Turkey predstavili vesoljsko dogodivščino, učenci iz OŠ Sava Kladnika Sevnica pa svoje izdelke, ki so nastali med urami in pri izbirnih predmetih tehnike in tehnologije.

S solarnim avtom, ki so ga izdelali sami, so veliko zanimanja poželi dijaki Srednje poklicne in strokovne šole Krško, svoji solarni vozili pa so predstavili tudi njihovi kolegi iz Ogulina in Slavonskega Broda.

K sodelovanju so organizatorji že četrtič povabili tudi posavska tehniška društva, prvič pa so sodelovale kar štiri fakultete, in sicer ljubljanska in mariborska fakulteta za strojništvo ter domači Fakulteta za logistiko in Fakulteta za energetiko. Na inštitutu Fakultete za energetiko so postregli z atraktivnimi novostmi: predstavili so 3D virtualizacijo v tehniki, kvadrokopter za termografske preglede in delovanje dieselskega motorja.

Prav poseben izziv pa je obiskovalcem pripravila Gen energija - tekmovanje, v katerem je bilo potrebno s spletno aplikacijo oblikovati čim bolj ustrezno energetsko mešanico za zadostitev dnevne potrebe energije v Sloveniji.

Zbrane na največji prireditvi za promocijo tehniškega ustvarjanja mladih v Posavju in širše je pozdravil generalni direktor Gen energije Martin Novšak: "Osnovno poslanstvo skupine Gen je zagotavljanje zanesljive oskrbe z električno energijo iz trajnostnih in obnovljivih virov, to pa je odvisno tudi od tega, kako različne javnosti poznajo in razumejo področje, na katerem delujemo. Zato nas veseli dober odziv na aktivnosti, ki jih izvajamo v Svetu energije."

Generalna direktorica Direktorata za srednje in višje šolstvo ter izobraževanje odraslih Elvira Šušmelj je ob tem dejala, da se interes mladih za tehniške poklice v zadnjih letih počasi krepi, k temu trendu pa prispevajo tudi dogodki, kot je Tehnogenij, "saj je partnerstvo med gospodarskimi družbami, lokalno skupnostjo in izobraževanjem temelj obstoja in razvoja poklicnega strokovnega izobraževanja."

Direktorica Šolskega centra Krško-Sevnica Erna Župan Pirkovič pa dodaja, da na takšni prireditvi "dijaki in študentje stopijo iz delavnic, laboratorijev in učilnic ter javnosti pokažejo, kaj znajo in zmorejo ter ob tem pridobivajo tudi pomemben zagon za nadaljnje delo in uspehe."

Župan občine Krško Miran Stanko je čestital organizatorjem za vedno večji in bolj odmeven dogodek ter poudaril, da so tehniška znanja tista, ki so komercialno uporabna in "ne poznajo meja in jezikovnih ovir, saj na tehniških področjih vsi razumejo skupen jezik stroke."

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava